logo F1online.sk

Vasseur po prvých tréningoch: Potvrdilo sa, že sme na tom lepšie

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2024

Ferrari sa počas prvého dňa Veľkej ceny Bahrajnu potvrdilo to, čo celý tím avizoval už na predsezónnych testoch. Tohtoročné auto má väčší potenciál ako jeho predchodca, no či to bude stačiť na súboj s Maxom Verstappenom, ešte nevie povedať ani šéf tímu Frédéric Vasseur.

Samotné výsledky druhého tréningu ešte jednoznačne nepreukázali, že Ferrari bude patriť medzi favoritov. Carlos Sainz skončil štvrtý so stratou 0,395 sekundy a Charles Leclerc až deviaty. Hodnotenie monopostu však nemalo spočívať v dosiahnutých časoch. Hlavným indikátorom má byť správanie monopostu a pretekové simulácie.

“Šlo to celkom dobre, no nie je ľahké získať jasný obraz výkonnosti. Ráno počas prvého tréningu boli všetci veľmi vyrovnaní, v rozmedzí jednej desatiny, ale jedna desatina predstavuje 2,5 kg paliva,” podotýka Frédéric Vasseur. “To znamená, že utvoriť si jasný obraz je veľmi ťažké. Sainz s Leclercom odjazdili celkom dobré pretekové simulácie, ale sústreďme sa sami na seba a pokúsme sa zvýšiť náš potenciál.”

Vývojový potenciál monopostu SF-24 je oproti predchodcovi na úplne inej úrovni. Stajni sa totiž podarilo odstrániť viacero problémov, ktoré brzdili nielen jazdcov, ale aj inžinierov v továrni.

“Napravili sme jeden veľký problém minuloročného auta, ktorým bola degradácia pneumatík, ale takisto náchylnosť auta na vietor a ďalšie faktory,” pokračoval francúzsky inžinier. “Vo štvrtok sme to dobre demonštrovali. Fúkal silný vietor, ale zlepšenie bolo jasné. Čistá rýchlosť na jedno kolo je iná ako preteková, a v piatok získame lepší obraz.”

“Pri probléme s vetrom sme dobre napredovali už v druhej polovici minulého roka. Stavali sme na tom základe, čo je pre nás pozitívne, pretože teraz máme jasnejší obraz a oveľa jednoduchšie sa bude vyvíjať auto, keď ho cítite,” poukazuje na výhody stabilnejšej platformy. Jazdci teraz vedia, čo môžu od auta čakať, a vnímať, ako sa jeho správanie po rôznych zmenách v nastaveniach mení. “Na začiatku minulého roka to nebolo také jednoduché.”

Vasseur má aj vysvetlenie pre slabší výsledok Charlesa Leclerca. “Charles spravil chybu vo svojom prvom kole a v druhom sa ocitol v premávke,” pripomenul prebrzdenie a následne Strolla, ktorý sa mu v prvom sektore dostal do cesty. “Žiadna dráma sa však nekoná, pretože kvalifikácia je v piatok. Aj napriek problémom si myslím, že zajazdil dobré kolo. Čas z posledného kola bol dobrý, nuž uvidíme, ako to pôjde v piatok.”

Ferrari v prvom rade na štarte?

Max Verstappen je stále jasným favoritom, na to mal Red Bull až príliš vydarené predsezónne testy. Bude mu robiť vpredu spoločnosť práve Ferrari? Vasseur nechcel nič zakríknuť.

“Zajtra v prvom rade? No, uvidíme,” pousmial sa Vasseur. “Neviem, čo sa stalo Maxovi, pretože som čakal, že bude rýchlejší. Trochu ma to prekvapilo. Jeho pretekové tempo je však konkurencieschopné, bol o trochu rýchlejší ako všetci ostatní. Myslím si, že v piatok nájde rytmus aj na jedno kolo.”

“Odhliadnuc od Maxa sme všetci veľmi blízko seba. Je priam nemožné predpovedať, ako to dopadne. Nevieme, koľko paliva mali ostatní na palube, takže ťažko povedať,” uzavrel šéf maranellskej stajne.