logo F1online.sk

Niektoré tímy už vytočili svoje motory, avizuje Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 2. 2024

Naďalej najrýchlejší tím štartového poľa, ale už nie s prehľadom najrýchlejší? Pocity sú po prvom dni Veľkej ceny Bahrajnu skutočne rôznorodé, ale strata ostatných tímov na Red Bull sa už nezdala byť taká priepastná. V každom prípade sú to však stále „len“ voľné tréningy a najväčší favorit zostáva nezmenený.

Trochu sme očakávali, že Red Bull aj „na pol plynu“ ovládne oba voľné tréningy, ale to sa nestalo. Úvod bol trochu kostrbatý, keď v prvom tréningu väčšina najlepších tímov šetrila mäkké pneumatiky. V druhom tréningu si ich už vyskúšali všetci a Red Bull prekvapujúco zaostal. Na nejaké veľké znepokojenie v tábore červených býkov, ktorí beztak opanovali pretekové simulácie, to však zatiaľ nevyzerá.

„Nebolo to zlé, ale podľa mňa je to veľmi tesné,“ povedal po skončení štvrtkových jázd Max Verstappen. „Pri pohľade na maximálne rýchlosti sa zdá, že možno niektoré tímy okolo nás už trochu vytočili motory, ale my sa sústredíme na seba. Dnes sme mali pár drobných problémov s vyvážením, ale nebolo to nič veľké.“

„Len sme sa snažili nájsť ten ideálny bod, čo je zvlášť dôležité na tejto trati s drsným asfaltom. Keď sa vám podarí nájsť ideálne nastavenie, tak získate čas a presne na to sa potrebujeme sústrediť pred piatkom. Nie sme ďaleko a cítil som sa o niečo spokojnejší, ale zároveň sa musíte sústrediť aj na pretekové simulácie, pretože práve v tých auto musí fungovať,“ povedal Verstappen.

Jeho Red Bull RB20 už vo štvrtkových tréningoch nevyzeral tak dominantne, ako sme si pôvodne predstavovali. To môže mať viacero dôvodov a rozhodne by sme sa tým nemali nechať uniesť, ale podľa Verstappena niektoré tímy začali odhaľovať svoje karty už vo štvrtok. „Nehovorím, že to urobili všetky tímy okolo nás, ale niektorí to urobili, takže nie som veľmi znepokojený napríklad našou stratou na prvé miesto. Čaká nás veľmi tesná kvalifikácia a v pretekovom tempe som bol o niečo spokojnejší, ale stále je tu pár drobností, ktoré môžeme zlepšiť,“ povedal trojnásobný majster sveta.

Péreza neprekvapila forma súperov

Jeho tímový kolega Sergio Pérez ako obvykle trochu zaostal a pred kamerami vyzeral trochu zadumane, ale nie prekvapene. Je jasné, na čo sa mexický pretekár musí sústrediť a čo musí dosiahnuť, ak chce obhájiť svoju sedačku v Red Bulle. „Naplnilo to moje očakávania. Bahrajn je dosť náročný a bude pre nás kľúčové, aby sme sa naučili trať a postupne sa zlepšovali. Bolo to zaujímavé a dosť sme preskúmali naše auto,“ povedal po štvrtku Pérez.

„Dôležité je, že nech urobíme čokoľvek, pomôže to v pretekovom tempe. Máme teda len jeden cieľ, lepšie vyvážiť auto a lepšie sa pripraviť na preteky a kvalifikáciu,“ dodal mexický pretekár.

Ten sa nezdal byť, na rozdiel od mnohých ostatných, prekvapený tempom súperov. Hlavne Mercedes po štvrtku pútal pozornosť, ale Péreza vraj nezaskočil. „Veľa ľudí hovorilo, že máme sekundový náskok alebo niečo podobné. Len sme sa tomu smiali, lebo sme vedeli, že je to oveľa vyrovnanejšie. Mercedes vyzerá veľmi konkurencieschopne a v piatok nás čaká vyrovnaná bitka,“ vyhlásil Checo.

Súvisiace články