logo F1online.sk

Konečne mám pod zadkom pretekársky stroj, odkazuje Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Mercedes sa dvíha. Po dvoch náročných rokoch má za sebou prvé dva bahrajnské tréningy, ktoré konečne môže označiť za uspokojivé. Lewis Hamilton hovorí o dobrých pocitoch, zlepšení a možnostiach pred zvyškom víkendu.

Možno si ešte spomeniete na slová Lewisa Hamiltona z minulého roka. Po prvých dvoch tréningoch bol očividne sklamaný, ba trochu aj nahnevaný, že Mercedes opäť postavil zlomyseľnú divu. Prešiel rok a jeho reakcie sú takmer verným protipólom toho, čo sme mohli počuť pred sobotou v Bahrajne 2023.

Lewis Hamilton v druhom tréningu skončil na úplnom čele s náskokom dvoch desatín na svojho tímového kolegu. “Prvé miesto,” pousmial sa sedemnásobný majster sveta, ktorý sa s pribúdajúcimi kilometrami cítil v aute lepšie a lepšie. “Prekvapilo ma, aké veterné bolo dnešné ráno. Myslím si, že všetci majú za sebou náročný tréning, trať sa od testov úplne zmenila. Mal som dobré pocity, no nevedeli sme, kde presne sa nachádzame na gumách C2.”

“Cez druhý tréning sme vylepšili pár vecí, no celkom tomu nerozumiem. Je to šok vidieť nás tam, kde sme,” úprimne hodnotil piatok v podaní Mercedesu. “Zatiaľ to berieme, no nebudeme predbiehať. Musíme skloniť hlavy, pracovať na nastaveniach a vyžmýkať z toho viac. Naša preteková rýchlosť nie je ani zďaleka na úrovni Red Bullu. Myslel som si, že sme bližšie, takže nás čaká nejaká práca.”

Mercedes vlani začínal s veľkým hendikepom, no v priebehu sezóny sa dokázal výrazne zlepšiť. Z tohto pohľadu musí mať Hamilton dobré pocity z toho, ako sa jeho tímu podarilo odlepiť zo štartovacích blokov.

“Tento rok som s autom oveľa spokojnejší. Sedadlo je konečne trochu viac posunuté dozadu, v aute to oveľa lepšie cítim v nájazde do zákrut,” pochvaľoval si odstránenie jednej z jeho najväčších výčitiek. “Opravili a zlepšili sme sa však aj v ďalších oblastiach.”

Verdikt je jasný: “Konečne máte z auta pocit, že je to pretekársky stroj. Z našich posledných dvoch áut som nemal taký dojem. Je to veľmi dobrý základ, na ktorom môžeme stavať. Musíme pokračovať v tvrdej práci a prenasledovaní.”

Preteková rýchlosť môže byť problém

Určite bude treba popracovať aj na pretekovej rýchlosti. Aj keby Max Verstappen neštartoval z prvého miesta, je pravdepodobné, že sa naň veľmi rýchlo vyšvihne. Pred rokom to dokazoval so železnou pravidelnosťou.

Majú v Mercedese nejaké nápady, ako sa dotiahnuť na červených býkov? “Viem, ako to dosiahnuť, ale pri novom aute si nemôžete byť istí. S novým autom máte aj nové nástroje, všetko prešlo prestavbou. Všetky čísla a pomenovania vecí z minulosti sú úplne pozmenené, učíte sa akoby úplne nový jazyk pri nastavovaní auta. Niektoré sme vyskúšali, ale nie všetky, pretože sme mali len jeden a pol dňa.”

“Uvidíme. Verím, že spravíme krok vpred. Mám istú predstavu, no neviem celkom, ako to dosiahnuť bez toho, aby sme neovplyvnili niektoré iné parametre a rýchlosť na jedno kolo. Uvidíme,” dodáva Hamilton s tým, že očakáva tesný súboj “s Ferrari, možno Aston Martinom, a McLarenom”. “Ak sa však Max ocitne na čele, tak uletí ako aj v posledných rokoch.”

Súvisiace články