logo F1online.sk

Russell: Verstappenov náskok už nepatrí do kategórie šialených

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Prvé tréningy sezóny nám zvyknú ukázať niečo, ale určite nie všetko. Je pochopiteľné, že sa v Mercedese ešte neotvára šampanské, no už je cítiť opatrný optimizmus. George Russell prezradil, že monopost W15 sa od predsezónnych testov priblížil Maxovi Verstappenovi.

Nemecký tím sa vo štvrtok usadil na prvých dvoch priečkach. George Russell obsadil druhú pozíciu so stratou dvoch desatín na svojho tímového kolegu, no úhlavný nepriateľ sedel v inom monoposte. Max Verstappen zaostal o takmer polovicu sekundy, čo dáva ostatným tímom nádej minimálne v kvalifikácii. Z pohľadu pretekového tempa bol totiž Holanďan vpredu.

“Nenecháme sa tým uniesť. Mali sme veľmi dobrú kvalifikačnú rýchlosť, no ešte potrebujeme pochopiť dôvod, prečo sme boli takí rýchli,” hovoril o menšom prekvapení v Mercedese George Russell. “Po testoch sme spravili pár zmien, ktoré prekonali naše očakávania.”

Vlani sme však na príklade Ferrari videli, že pole position nie je zárukou víťazstva, a v tomto smere treba zabrať. “Všetko sa to lámalo na pretekovom tempe, v ňom bol Max stále pred nami. S Fernandom, Landom a Ferrari to bolo veľmi tesné, my s Lewisom sme takisto jazdili podobne. Čaká nás veľká bitka po stránke pretekovej rýchlosti.”

“S dneškom sme spokojní, auto funguje naozaj dobre. Nenecháme sa však uniesť pri pohľade na výsledkovú listinu,” ubezpečil 26-ročný Brit, ktorému počas štvrtkových jázd na moment stuhla krv v žilách.

Chybu v nastaveniach sa podarilo identifikovať takmer hneď

Počas stintu na mäkkej zmesi sme mohli vidieť, že v jedenástej zákrute mal so svojím monopostom plné ruky práce. Podľa Russella nešlo o nič, čo by sa nedalo odstrániť. V skutočnosti je vraj táto minikríza už zažehnaná.

“Skutočnosť sa má tak, že sme mali problém. Spravili sme menšiu chybu pri nastavovaní a auto veľmi tvrdo narážalo na trať, možno ste videli iskry,” pokračoval pilot Mercedesu. “Niečo nebolo v poriadku. V prvej zákrute som prebrzdil, v jedenástke zas auto skákalo. Keď sme sa pozreli na dáta, uvedomili sme si, že sme spravili menšiu úpravu. Pred ďalšou jazdou sme to napravili. Lepšie na to prísť dnes ako zajtra.”

“O tomto aute sa stále učíme nové veci. Pre mňa, Lewisa, inžinierov aj mechanikov je to nový stroj. Také veci sú normálne, no ako som povedal, mali sme silný deň,” zopakoval potešujúce správy Russell.

Verstappen je vpredu, ale nie za horizontom

Aký má pred zvyškom víkendu pocit? Monopost od minulej sezóny určite spravil veľký krok vpred, čo ho musí tešiť. “Stopercentne. Musíme si však k tomu sadnúť a pochopiť, kde sa vzal tento extra výkon, či je to jednorazová záležitosť alebo si ho dokážeme udržať. Potrebujeme zabojovať o dobré priečky na sobotu. Ako som povedal, naším cieľom je zabojovať o víťazstvo.”

“Po testoch sa zdalo, že Max je ďaleko vpredu. Teraz sa jeho náskok zmenšil, no stále je vpredu so slušným, ale už nie šialeným náskokom. Neznamená to, že sme späť a že s nimi dokážeme bojovať, ale bol to slušný deň,” uzavrel štvrtok v Bahrajne.