logo F1online.skF1online.sk

Leclerc si netrúfa hádať: Red Bull na testoch neskompletizoval pretekovú simuláciu

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 2. 2024

Predsezónne testy sú milovaným i nenávideným obdobím roka. Niektorí pri pohľade na ne prorokujú obraz celej sezóny, iní ich zas neberú vôbec vážne a čakajú minimálne na prvú veľkú cenu novej sezóny. Svojich súperov sledovalo, samozrejme, aj Ferrari, ale pilot stajne Charles Leclerc si netrúfol odhadovať šance Scuderie na prvom podujatí sezóny.

Prvé preteky sa uskutočnia na rovnakom okruhu ako predsezónne testy. Tímy a piloti teda majú dobrú predstavu o tom, čo ich čaká. Vo Ferrari po minuloročných skúsenostiach s úľavou zistili, že nové auto je konzistentnejšie a lepšie pracuje s pneumatikami, ale to nemusí nič znamenať, keď súperi urobili väčší krok vpred po výkonnostnej stránke. Reč je pritom hlavne o tíme Red Bull.

„Ide o to, že Red Bull je jediný tím, ktorý na predsezónnych testoch nevykonal kompletnú pretekovú simuláciu, čo nám za normálnych okolností pomôže pochopiť, ako na tom sme,“ povedal Charles Leclerc. Hovorí pritom o zvyku jednotlivých tímov, ktoré si v posledný deň testov odkrútili kompletnú pretekovú simuláciu na 57 kôl. Urobilo to aj Ferrari, ale nie Red Bull.

„My máme za sebou jednu, takže vieme, ako na tom sme. Niektoré tímy absolvovali nejaké pretekové simulácie, takže máme nejakú predstavu o tom, ako to s nimi vyzerá. Red Bull to však neurobil. Je teda nemožné určiť, ako presne sme na tom v porovnaní s nimi,“ povedal držiteľ 23 pole position vo Formule 1.

Ten štartoval v Bahrajne z prvého miesta dvakrát (v rokoch 2019 a 2022) a pred dvoma rokmi tu dokonca vyhral. „V minulosti sme na tejto trati boli silní a ja dúfam, že môžeme bojovať o víťazstvo. Samozrejme, ak sa objaví príležitosť, urobíme absolútne všetko, aby sme sa jej chopili,“ sľubuje Leclerc.

Všetci vedia, aká je situácia a kto je hlavný favorit. Všetko nasvedčuje tomu, že Red Bull má našliapnuté za ďalším titulom a pred týmto faktom si nezakrývajú oči ani vo Ferrari. Aj Charles by rád spomínal na rok 2024 v dobrom, ale v tejto chvíli je ťažké určiť, čo vlastne bude možné považovať aspoň za čiastočný úspech.

„Ak by sme bojovali o viac víťazstiev, určite by to bol krok vpred a bola by to pozitívna sezóna,“ skonštatoval Leclerc. „Myslím si, že potrebujeme nadviazať na pozitívnu dynamiku z druhej polovice minulej sezóny, pretože aj keď to celkovo nebol pozitívny rok – začiatok bol oveľa horší, ako sme očakávali – jeho druhá polovica bola oveľa pozitívnejšia.“

„Povedal by som, že aj všetci v tíme cítili, a takisto celý padok, že sme sa dostali do pozitívnej špirály a smerujeme k niečomu lepšiemu. Máme veľmi jasnú víziu, kam chceme ísť a ako sa tam dostaneme. Presne takto musíme pristupovať k tejto sezóne, musíme pokračovať po tejto ceste, musíme mať jasnú víziu a robiť veľké pokroky so všetkým, čo nasadíme na auto. To presne platilo v druhej polovici minulej sezóny,“ uviedol Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia