logo F1online.sk

Hamilton: Moja viera v Mercedes neochabla. Tento tím vyhrá ďalší titul

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Od oficiálnych zvestí o prestupe Lewisa Hamiltona do Ferrari uplynul už takmer mesiac, no ešte stále sa v padoku rozoberajú dôvody, prečo sa sedemnásobný majster sveta rozhodol opustiť svoj domov. Pred štartom víkendu v Bahrajne ubezpečil, že dôvodom nie sú jeho údajné pochybnosti o tom, či sa Mercedes ešte vôbec niekedy dokáže vrátiť k titulom.

Posledné víťazstvo Lewisa Hamiltona je už poriadne bradaté. Najúspešnejší pilot v histórii F1 ešte nikdy počas kariéry nezažil také dlhé obdobie sucha, čo ho istotne neteší. Výkony monopostu z Brackley sú zdrojom frustrácie, ktorá neraz vyvrela až na povrch, čo sme mohli vidieť aj v najnovšej sérii Drive to Survive.

Novinári sa preto Lewisa Hamiltona na tlačovej konferencii v Bahrajne spýtali, či prestal veriť tímu a to ho prinútilo presedlať na maranellského koňa. “Nie, úprimne, nebolo to o tom. Skutočne verím, že tento tím vyhrá ďalší titul.”

“Je to skvelá partia ľudí a funguje veľmi dobre. Mercedes má neuveriteľnú históriu, všetci od vrchu až nadol žijú pretekaním aj mnohými inými vecami. Nezáleží na tom, či toto je alebo nie je majstrovské auto. Nemá to žiaden vplyv na moje pocity ohľadom ďalšej fázy mojej kariéry,” spovedal sa víťaz 103 veľkých cien, ktorý bude chcieť čím skôr rozšíriť túto utešenú zbierku.

Vrcholoví športovci žijú pre to, čo robia. Lewis Hamilton žije pre víťazstvá, ktoré sú cennejšie, ak je cesta k nim tŕnistá. O tŕnistých cestách vedia najviac hovoriť jazdci Ferrari, veď Maranello už od roku 2008 nezískalo žiaden titul.

Hamilton prezradil, že ho láka aj vidina pretrhnúť túto negatívnu sériu. Jeho kariére by to dodalo úplne iný cveng. “Všetko je to o ďalšej kapitole môjho života. Spravil som všetko, čo som s týmto tímom mohol dosiahnuť, no moja kariéra sa chýli ku koncu.”

“Milujem výzvy a toto je tá výzva s veľkým ‘vé’ — ísť do ikonického tímu s neuveriteľnou históriou, ktorý však v poslednej dekáde nedosiahol úspechy, v ktoré dúfal,” pripomenul roky bez majstrovských osláv v Maranelle. “Už aj tento víkend (vo Ferrari) vyzerajú byť veľmi silní, čo je pre nich pozitívne. Mojím cieľom pre túto sezónu je ich poraziť, no o rok sa to obráti.”

Hra na skrývačku sa ešte nezačala

Strieborné šípy pred touto sezónou vyvíjali monopost podľa odporúčaní Lewisa Hamiltona, ktorému by určite splnili aj to posledné, čo mu zbadajú na očiach. To sa však od tejto sezóny bude postupne meniť, myslí si bývalý pretekár F1 Ivan Capelli. Hamiltonovi vraj bude zatajovaných čoraz viac informácií, aby nič neodovzdal Scuderii na zlatom podnose.

O možnom ochladnutí vzťahov v Mercedese už hovorili aj Max Verstappen a Sergio Pérez, no Hamilton si z týchto úvah nič nerobí. Od oznámenia jeho odchodu sa v Mercedese nič nezmenilo.

“Naozaj sa nič nemení,” zareagoval Hamilton na otázku o atmosfére v tíme. “V pondelok som bol späť v továrni, všetci zaberajú naplno. V tejto stajni som strávil veľmi dlhý čas, je plná lásky. Stále mám a navždy budem mať rád tento tím.”

“Všetci v tíme boli neuveriteľne chápaví a vyjadrili mi podporu. Každý vie, že tento rok si chcem odviesť svoju prácu pre nich, na to sa koncentrujem. Je to rok ako každý iný,” konštatuje 39-ročný Brit, no uznáva, že predsa len bude v niečom špecifický. “Je to aj emotívne, každý týždeň bude emotívny.”

“Príprava sedadla bola poslednou s tímom. Zapamätáte si ju rovnako ako tú prvú. Predsezónne testy sú posledné predsezónne testy s tímom,” vyratúval Hamilton. Tento rok ho čaká veľa momentov, ktoré budú mať prívlastok “posledný” či “rozlúčkový”. “Počas roka zažijeme veľa emotívnych chvíľ, ale budeme v tom spolu.”