logo F1online.sk

Wolff priznal, že otváral dvere Antonellimu. Prešiel však nimi Hamilton

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2024

Mercedes na jeseň minulého roka oznámil predĺženie zmluvy Lewisa Hamiltona, no nebola to tradičná trojročná zmluva. Podľa Tota Wolffa to bol úmysel zo strany strieborných šípov, keďže nechceli riskovať, že prídu o Andreu Kimiho Antonelliho. Preto mu otvárali dvere, no napokon cez ne prešiel Lewis Hamilton. Opačným smerom.

O talentovaného Antonelliho je obrovský záujem a oprávnený. Odborníci ho totiž považujú za generačný talent na úrovni Maxa Verstappena. Mercedes ho má zatiaľ vo svojej akadémii, no aby si ho udržal, musí mu ukázať, že má preňho miesto.

Aj tento faktor zohral úlohu pri rokovaniach medzi Mercedesom a Lewisom Hamiltonom, ktorý napokon dostal len ročný kontrakt s možnosťou opcie na sezónu 2026. Táto opcia zrejme patrila tímu, no podľa zahraničných zdrojov ani Hamilton nebol bez možností. Zrejme jedna z výstupných klauzúl mu umožnila podpísať zmluvu so Scuderiou Ferrari.

Prečo si Mercedes nepripútal sedemnásobného šampióna na dlhšie obdobie? Toto Wolff vysvetľuje, že skrátka nechcel zopakovať chybu, ktorú spravil v roku 2014. Mercedes chcel vtedy podpísať Maxa Verstappena, ale na rozdiel od Red Bullu ho nemal kam umiestniť. Holandský jazdec sa tak rozhodol pre Red Bull.

“Spomínam si na jednu situáciu spred pár rokov, keď sme mali možnosť získať Maxa,” spomína Toto Wolff v interview s rakúskou televíziou ORF. “Vtedy to však nebolo možné, pretože sme preňho nemali žiaden kokpit.”

“Rosberg a Hamilton mali dlhodobé kontrakty, nuž sa Red Bull, prirodzene, chopil svojej šance. Dali mu kontrakt s Toro Rosso a možnosťou jazdiť v nasledujúcej sezóne v Red Bulle,” pripomína udalosti z roku 2014.

“Potom sme o tohto mladého jazdca prišli a dnes vidíte, k akým úspechom sa dopracoval. Jednoducho sme si chceli nechať túto možnosť otvorenú presne z toho dôvodu, že na obzore máme juniora, ktorý jazdí na veľmi vysokej úrovni,” pochválil Antonelliho, ktorý bude v tejto sezóne jazdiť za Premu vo Formule 2.

Mercedes teraz hľadá náhradu za Lewisa Hamiltona. Bude ním práve Antonelli? “To neznamená, že Antonelliho o rok skutočne posadíme do auta. Má sedemnásť rokov, mohlo by to byť preňho príliš skoro. Chcel som však mať túto možnosť s výhľadom na nasledujúcich päť až desať rokov.”

Hamiltonov prestup vyzradil sám Wolff, tvrdí Capelli

Načasovanie prestupu Lewisa Hamiltona bolo vskutku neštandardné. Len málokedy sa dočkáme oficiálnych vyhlásení o prestupoch už v prvý februárový deň, takéto správy sa väčšinou preženú kolotočom F1 až v priebehu sezóny.

Podľa účastníka takmer stovky veľkých cien F1 Ivana Capelliho to ani nebolo súčasťou plánu. Ferrari chcelo všetko držať v tajnosti a novinky zverejniť až neskôr. Azda aj to je dôvod, prečo Lewis Hamilton o prestupe nepovedal ani svojim rodičom.

Ivan Capelli v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport tvrdí, že “donášačom” má byť v tomto prípade samotný Wolff. “Bol to ťah zo strany Tota Wolffa proti Hamiltonovi a Ferrari,” ukazuje prstom na potenciálne pohrdnutého šéfa Mercedesu. “Celkom tým spálil tlačovú správu, ktorá mala byť zverejnená v priebehu sezóny.”

Wolff priznal, že Hamilton ho o celej veci informoval v stredu ráno, teda 31. januára. Hneď na druhý deň sa v továrni Mercedesu konalo stretnutie, kde bolo zamestnancom oznámené, že Hamilton bude od nasledujúcej sezóny jazdiť za Ferrari.

A o pár hodín neskôr to už oficiálne vedel aj celý svet.