logo F1online.sk

Marko: Nečakám takú dominanciu. Ferrari sa priblížilo

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2024

Keď sa nad tým zamyslíte, znie to až neuveriteľne: Max Verstappen sa už o pár mesiacov môže stať štvornásobným majstrom sveta a dostať sa na úroveň Alaina Prosta a Sebastiana Vettela. Kto by mu v tom mohol zabrániť? Zdá sa, že najväčšiu nádej bude mať Ferrari.

Helmut Marko sa pri sledovaní predsezónnych testov nemohol prestať usmievať. Monopost RB20 si aj napriek prerodu okamžite našiel svoje miesto na trati; priamo na čele formulového pelotónu.

“Maxova posledná preteková simulácia z piatkového popoludnia bola ohromujúca,” rozplýval sa Helmut Marko v rozhovore pre Kleine Zeitung. “Jazdil s neuveriteľnou ľahkosťou a jeho spätná väzba bola celý čas veľmi presná.”

Presná spätná väzba sa teraz inžinierom veľmi zíde. Pri vývoji tohtoročného auta sa totiž nemôžu spoľahnúť na dáta z minulého roka. Auto sa na to až príliš zmenilo, čo bol svojím spôsobom defenzívny krok zo strany červených býkov.

Tento krok však vyšiel, auto funguje. “Odľahlo nám, keďže s tým bolo spojené aj isté riziko. Vlani sme mali navrch, takže sme o novom aute mohli začať uvažovať už dosť zavčasu.”

“Keby sme priniesli len evolúciu vlaňajšieho auta, riskovali by sme ešte viac, že niekto by objavil novinku, ktorá by ďaleko predbehla štandardný vývoj. Preto sme sa vybrali o čosi radikálnejším smerom,” vysvetľoval Helmut Marko. “Toto auto by som opísal ako revolučné.”

Aj z tohto dôvodu Red Bullu sebavedomie rozhodne nechýba. Marko má pre svoj klenot z akadémie jasnú úlohu. “Naším cieľom je získať štvrtý titul majstra sveta, to je jasné. Máme k tomu aj vhodný balík. Max sa pritom ešte zlepšil, ak je to vôbec možné.”

Športový poradca rakúskej stajne predpovedá, že Verstappenovým hlavným vyzývateľom sa stane Charles Leclerc na Ferrari. “Ferrari sa priblížilo, v kvalifikácii sú možno až na našej úrovni. To je aj Leclercova silná stránka; on je možno najlepší kvalifikant. Na tratiach ako Monte Carlo to bude ťažké, ak nie ste vpredu.”

Max Verstappen počas testov prezradil, že auto je oveľa lepšie a tímu sa podarilo odstrániť viaceré jeho slabiny. Jednou takou slabinou bola rýchlosť auta v pomalých zákrutách a na technických okruhoch. Ferrari tak v Monaku či Singapure určite bude môcť zaútočiť, no môže to byť náročnejšie ako vlani.

Helmut Marko i napriek tomu nepredpokladá, že by sa Red Bullu podarilo napodobniť minulú sezónu s hľadiska víťaznej úspešnosti. “Nečakám rovnakú úroveň dominancie ako vlani, aj keď titul je určite na dosah.”

“Jeho zisk by Maxa vystrelil do výšin, nad ktorými sú už len Schumacher a Hamilton. A im trvalo oveľa dlhšie, kým sa dopracovali k týmto rekordom,” doplnil rodák z Grazu, ktorý však trochu zabudol na päťnásobného šampióna Juana Manuela Fangia, hrdinu 50. rokov. Verstappen bude musieť prekonať najskôr jeho.