logo F1online.sk

Lewisa nahradiť nechcem a ani nemôžem, hovorí Rosberg

Lewis Hamilton a Nico Rosberg, 2016
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2024

Jedným z pretekárov, ktorý by mohol nahradiť Lewisa Hamiltona – aj keď skôr v rovine teoretickej -, je Nico Rosberg. Nemec s fínskymi koreňmi sa však do najvyššej motoristickej súťaže vrátiť nehodlá a hovorí, že keby sa aj „comebacku“ nebránil, v F1 by už veľa vody nenamútil.

Nico Rosberg zdúchol z F1 na sklonku roka 2016, tesne po tom, ako získal svoj prvý a zároveň jediný titul majstra sveta. Odvtedy sa ani len slovkom nezmienil o tom, že by uvažoval o návrate do kráľovnej motoršportu.

Nemec označil pôsobenie v „efjednotke“ za uzatvorenú kapitolu života, a svoj postoj nezmenil ani po vyše siedmich rokoch, ktoré strávil na motoršportovom dôchodku.

„Kariéru v F1 som už definitívne ukončil a nad návratom nepomýšľam,“ vyslovil sa niekdajší pilot Mercedesu a Williamsu pre Süddeutsche Zeitung. Rosberg vysvetľuje, že sa tak nestane z dvoch dôvodov: Po prvé, súťažné dianie mu ani v najmenšom nechýba, a po druhé, v návrate mu bráni nedostatočná fyzická kondícia a veci s tým spojené.

„Už by som na to nemal,“ priznal Rosberg. „Jazdec musí byť schopný reagovať pri vysokých rýchlostiach nesmierne rýchlo a zároveň byť mimoriadne presný. Po dlhej prestávke už tieto kritéria nespĺňam.“

Nebudeme si klamať, je veľmi nepravdepodobné, že by Mercedes Rosberga čo i len oslovil. Predsa len, expretekárovi ťahá na štyridsať, čo je vzhľadom na to, že roky nepretekal, pomerne zaťažkávajúca okolnosť.

To však neznamená, že Mercedes na prechodné obdobie neangažuje iného veterána – napríklad Fernanda Alonsa, prípadne Sebastiana Vettela -, ktorého by po roku či dvoch nahradil talentovaný Andrea Kimi Antonelli v súčasnosti pôsobiaci vo Formule 2.