logo F1online.sk

Zakotví Antonelli vo Williamse? Nie nevyhnutne, hovorí Vowles

Andrea Kimi Antonelli
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 2. 2024

Po avizovanom odchode Lewisa Hamiltona do Ferrari prebieha diskusia o tom, kto sedemnásobného majstra sveta nahradí v Mercedese. Jedným z hlavných favoritov na zisk Britovej sedačky je mladý, iba sedemnásťročný supertalent Andrea Kimi Antonelli. Je však otázne, či by gigant ako Mercedes dal v roku 2025 príležitosť ešte neosvedčenému tínedžerovi. „Strieborné šípy“ by si radšej Taliana možno niekam na rok či dva „odložili“, ideálnym kandidátom sa v tomto prípade javí byť Williams. Jeho „lodivod“ James Vowles však naznačuje, že nehodlá skákať, ako niekto píska, a o budúcej jazdeckej zostave tímu z Grove hodlá rozhodnúť sám.

Šéf Mercedesu Toto Wolff stojí pred nečakaným problémom. Rakúšan sa musí vysporiadať s odchodom Lewisa Hamiltona, ktorý po skončení nadchádzajúcej sezóny zamieri do Ferrari. Tím z Brackley a Brixworthu tak príde o svoju dlhoročnú tímovú jednotku, za ktorú nájsť náhradu bude všetko, len nie jednoduché.

Mercedes má de facto dve možnosti; buď staví na niekoho skúseného, alebo dá príležitosť mladému a dravému, hoci neskúsenému pilotovi. Takýmto pretekárom by mohol byť Andrea Kimi Antonelli, ktorý je považovaný za najväčší juniorský talent za posledných približne desať rokov.

Otázkou však je, či by Antonelli poputoval do Mercedesu bezprostredne po účinkovaní vo Formule 2, alebo by si Mercedes talentovaného Taliana niekde na rok či dva „odložil“. V minulosti už tak učinil v prípade Georgea Russella, ktorý pôsobil tri ročníky v zákazníckom Williamse. A práve Williams sa javí byť tímom, ktorý by mohol nemeckému celku vyjsť opäť v ústrety.

Alebo aj nie. James Vowles totiž naznačil, že o budúcej jazdeckej zostave Williamsu rozhodne sám a nepodľahne žiadnym vonkajším vplyvom. „Nepochybujem o tom, že Kimi (Andrea Kimi Antonelli) sa jedného dňa ocitne vo Formule 1,“ vyslovil sa 44-ročný Brit pre Autosport.com.

„V juniorských sériách si počínal neuveriteľne dobre. To však neznamená, že nutne prestúpi do Williamsu. Som zástancom toho, že mladým pretekárom treba dávať príležitosti, rozhodovať sa však budeme na základe zásluh. Máme to šťastie, že disponujeme dvoma jazdcami v F2 a jedným v F3.“

Vowles pripomenul, že aj keby Antonelliho získať chcel, pre rok 2025 má už „obsadené“. „Pre budúci rok máme zazmluvneného Alexa (Albona) a taktiež Logana (Sargeanta) spoločne s niekoľkými juniormi. Uvidíme však, ako sa veci vyvinú v najbližších šiestich mesiacoch.“

Čo sa týka Antonelliho potenciálu, Vowles dodal: „Keď uchýlite pod krídla chlapca, ktorý má jedenásť rokov, neviete, či bude svetový, môžete sa nanajvýš domnievať, že bude dobrý, skvelý, prípadne priemerný.“

„V prípade Antonelliho ste však už od začiatku jeho pôsobenia v F4 mohli vidieť, že napreduje nad očakávania – a to až tak, že sme si kládli otázku, čo je toho príčinou,“ doplnil Vowles.