logo F1online.sk

Gasly: Nevyzerá to s nami bohvieako

Pierre Gasly
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala24. 2. 2024

Okrem Red Bullu sa aj Alpine rozhodol pre odvážny krok výrazne prekopať koncept minuloročného monopostu. Zatiaľ čo červeným býkom to funguje od prvého kilometra, v Alpine sú zatiaľ zachmúrení.

Súhrnné výsledky predsezónnych testov Alpinu neveštia nič dobré. Esteban Ocon a Pierre Gasly sa v nich umiestnili až na 16. a 17. pozícii. Určite by sme nemali zabudnúť na slová šéfa tímu Bruna Famina, podľa ktorých sa Alpine vôbec nesnažil o hľadanie výkonu, ale o zbieranie dát a pochopenie vlastného monopostu.

I napriek tomu však Pierre Gasly nehodnotí predsezónne testy ako veľmi vydarené. “Až tak som sa nesústredil na ostatných, pretože už u nás sa toho dialo veľmi veľa. Myslím si však, že to s nami nevyzerá bohvieako.”

“Na druhej strane nám zostáva ešte pár dní, aby sme porozumeli všetkému, čo sme urobili. Auto sme vyzvŕtali zo všetkých strán, spravili sme množstvo testov. Dúfajme, že analýzy a odpovede nám prinesú aj viac výkonu. Potom uvidíme. O týždeň v piatok sa už nikto nebude skrývať,” pripomína piatkovú bahrajnskú kvalifikáciu.

Gasly žiada o čas. “Budeme musieť byť trpezliví, aj keď sa to nám, jazdcom, nepáči. Je však jasné, že to môže chvíľu trvať, kým skutočne odomkneme potenciál auta.”

Možno bude nasledujúcich pár dní takých plodných, že Alpinu pomôže dostať sa vyššie. Pierre Gasly však nesrší optimizmom a pripravuje svoj tím a fanúšikov na to, že marec bude strastiplný mesiac.

“Nebudú to ľahké prvé preteky. Nezačneme z pozície, na ktorej by sme chceli byť. Na druhej strane potrebujeme čas, aby sme pochopili novú koncepciu auta,” pokračoval Pierre Gasly. “Dobré je, že sme veľmi jasne identifikovali, na čom máme pracovať.”

Ferrari malo vlani problém v tom, že netušilo, ktorým smerom sa uberať pri vývoji. Alpine nespadol do rovnakej pasce. “Až čas povie, či sa nám to podarí alebo nepodarí napraviť zmenou nastavení už na prvé veľké ceny, alebo až v priebehu sezóny. Je však isté, že budeme mať agresívny plán nasadzovania vylepšení. Budeme ho potrebovať, aby sme zmenšili stratu.”

Gasly prezradil, že s tímovým kolegom Estebanom Oconom majú veľmi podobný názor na to, čo treba zmeniť. Ako však už naznačil, nikto v tejto chvíli nevie povedať, či sa to bude dať dosiahnuť len zmenou niektorých parametrov, alebo bude nutný invazívny zákrok.

Ako je na tom Alpine po stránke rýchlosti? “Viem jednu vec: Nie sme na čele. Nechcem však teraz robiť žiadne závery. Ako som povedal, je to nové auto, treba toho veľa pochopiť. V aute je veľa výkonu, ktorý treba nájsť. Nebolo by však fér po týchto jazdách robiť nejaké závery. Počas nasledujúcich dní sa budeme musieť pustiť do práce. Verme, že o týždeň budeme mať lepšie a všestrannejšie auto.”