logo F1online.sk

Určite sme dosť ďaleko za Ferrari, znie z McLarenu

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2024

Čo sme sa dozvedeli o rozložení síl v štartovom poli z predsezónnych testov? Kým o nadvláde Red Bullu sa nepochybuje, o mene jeho najbližšieho prenasledovateľa sa vedú spory. Najviac hlasov dostalo zrejme Ferrari, ale niektorí zaradili na druhé miesto aj Mercedes či McLaren. V pápajovom tíme sa však za druhých najrýchlejších rozhodne nepovažujú.

Nie, testy v podaní McLarenu sa nepremenili na takú frašku ako vlani. Nový monopost MCL38 sa javil byť konkurencieschopný, ale nevyzeral ako najväčší favorit a rozhodne nebol najspoľahlivejší. Chlapcov z Wokingu určite trochu trápi, že na okruhu Sachír nechali desiatky kôl.

Sezóna ešte nezačala a McLaren už stráca 88 kôl na Ferrari, ktoré malo po stránke spoľahlivosti tri bezchybné dni. Problémy opäť postihli hlavne Landa Norrisa, ktorý v prvý deň nervózne postával pri aute, kým mechanici pracovali na podlahe, v druhý deň skrátil jeho program problém s palivovým systémom a pomyselnou čerešničkou na torte bola porucha spojky, ktorá v piatok dovolila Landovi odjazdiť len dvadsať kôl.

Nevyzerá to dobre a Angličanovi nebolo prílišnou útechou ani tempo jeho monopostu, ktoré vraj bolo dobré, ale určite nie skvelé. „Som spokojný, aj keď to neboli perfektné tri dni. Čelili sme niekoľkým problémom, ktoré sme rozhodne nepotrebovali, ale radšej s nimi bojovať teraz ako budúci týždeň,“ povedal po skončení svojho piatkového programu Lando Norris.

„Auto je rozhodne krokom vpred v niektorých oblastiach. Vylepšiť sa však dajú všetky oblasti. Bolo to pozitívnych pár dní, ale stále máme veľkú stratu na niektoré tímy pred nami. V najbližšom týždni nás tak čaká nejaká práca, aby sme sa priblížili,“ povedal rodák z Bristolu.

Na otázku, kam by sa mohol v štartovom poli budúci týždeň zaradiť McLaren, Norris odpovedal: „Nemám potuchy. Určite sme dosť ďaleko za Red Bullom a Ferrari. Myslím si, že tieto dva tímy sú ďaleko vpredu. Okrem toho si však nemyslím, že sme v zlej pozícii. Pravdepodobne sme v balíku za nimi, ale tieto dva tímy rozhodne vyzerajú, že majú pred ostatnými slušne navrch.“

Piastri neohúril v pretekovom tempe

To znie ako pomerne jednoznačné stanovisko. Bude to však ešte horšie. V záverečných pretekových simuláciách v posledný deň testov neohúrilo odborníkov ani pretekové tempo MCL38. Aj keď nič netušíme o množstve paliva či motorových režimoch, Fernando Alonso mal v piatok lepšie tempo než Oscar Piastri. Problémy McLarenu si všimol aj komentátor prenosu Anthony Davidson či rezervný pilot Alpinu Jack Doohan, ktorý pozoroval svojho krajana na trati a povedal: „Vyzerá to, že jeho auto sa nespráva veľmi dobre, nerotuje tak dobre, ako by chcel.“

Samotný Piastri však bol po vystúpení z auta vcelku optimistický. „Nebolo to zlé. Myslím si, že to bolo hladké popoludnie. Iste, nebol to pre náš tím najhladší test, ale dnes popoludní sme odjazdili množstvo kôl. Cítim sa komfortnejšie než pred troma dňami, ale stále máme trochu práce,“ povedal Piastri.

„Snažíme sa získať z auta o trochu viac výkonnosti, ale až budúci víkend sa dozvieme, ako na tom všetci sú. Bol to dobrý pocit. Mám za sebou pretekovú vzdialenosť, takže sa cítim byť v dobrej forme,“ povedal s úsmevom austrálsky mladík.

Ten bol konfrontovaný aj so slovami svojho tímového kolegu, ktorý pasuje Red Bull a Ferrari ďaleko pred McLaren. S týmto záverom súhlasí aj Piastri. „Áno, myslím si, že Red Bull je o krok pred ostatnými. Ferrari je taktiež silné, aj keď nie tak veľmi ako Red Bull, ale asi sú so slušným náskokom na druhom mieste. Nás čaká trochu práce, ale nie je to pre nás zlý odrazový mostík. Ak však chceme pravidelne bojovať o pódiá, potrebujeme nájsť ešte niečo navyše,“ skonštatoval rodák z Melbourne.