logo F1online.sk

Hamilton o prestupe do Ferrari: Bez Freda by sa to nikdy nepodarilo

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2024

Najväčšia prestupová bomba možno v celej histórii Formuly 1 sa uskutočnila pred štartom sezóny 2024. Ako blesk z jasného neba prišlo rozhodnutie Lewisa Hamiltona, ktorý len pár mesiacov po podpise novej zmluvy s Mercedesom prestúpil do Ferrari. Tam sa opäť spojí so svojím bývalým šéfom Frédéricom Vasseurom, ktorý mal podľa slov sedemnásobného šampióna kľúčový podiel na jeho rozhodnutí.

Takto o dvanásť mesiacov budeme na predsezónnych testoch sledovať Lewisa Hamiltona v červenom monoposte. Mnohým pri tejto predstave dodnes naskakujú zimomriavky. Veľa sa hovorilo, že sa o tento prestup veľmi zaslúžil prezident Ferrari John Elkann, ktorý mal o mnohonásobného šampióna dlhodobo záujem. Ak je to pravda, tak dnes určite neľutuje, že pred vyše rokom vyhodil Mattiu Binotta a najal Frédérica Vasseura.

„Mám s Fredom skvelý vzťah,“ odpovedal Hamilton na otázku, či bol Vasseur jediný človek, ktorý ho mohol presvedčiť. „Samozrejme, pretekal som za jeho tím v F2 a zažili sme spolu fantastické úspechy v F3, ale tiež v GP2. Tam sme položili základy nášho vzťahu a odvtedy sme boli neustále v kontakte.“

„Vždy som vedel, že z neho bude skvelý manažér tímu a jedného dňa sa prepracuje až do F1, aj keď v tom čase o to nemal záujem. Bolo skvelé ho sledovať v Alfe Romeo a keď dostal prácu vo Ferrari, bol som zaňho veľmi šťastný. Myslím si, že všetky okolnosti sa stretli a podľa mňa by sa bez neho tento prestup nikdy nepodaril. Som naozaj vďačný a nadšený z práce, ktorú Fred odvádza pre Ferrari,“ vyhlásil Hamilton.

Ten zmenil názor pomerne rýchlo, veď len v auguste podpísal novú dvojročnú zmluvu s Mercedesom. Len o päť mesiacov neskôr už podpisoval druhú a s celkom odlišným tímom. Prečo sa rozhodol pre zmenu v takom krátkom čase? „Keď som podpísal v lete, samozrejme, že som videl svoju budúcnosť spojenú s Mercedesom. Na konci roka sa však objavila táto príležitosť a ja som sa ju rozhodol prijať,“ vysvetlil Hamilton.

„Mám pocit, že je to najťažšie rozhodnutie, aké som kedy musel urobiť. Bol som v Mercedese nejakých 26 rokov, podporovali ma a zažili sme spolu neuveriteľnú cestu. Spoločne sme prepísali históriu tohto športu, na čo som veľmi hrdý. Koniec koncov si však myslím, že svoj životný príbeh si píšem sám a cítil som, že je čas začať novú kapitolu,“ prezradil sedemnásobný majster sveta.

Aj Hamilton sníval o Ferrari

Nakoniec sa tak potvrdili slová Sebastiana Vettela, ktorý povedal, že každý je fanúšikom Ferrari. Aj keď získate jeden titul s McLarenom a šesť titulov s Mercedesom, premýšľate o červenom aute. Potvrdil to aj Lewis Hamilton, nielen svojimi skutkami, ale tiež svojimi slovami.

„Keď vyrastáte a vidíte tú históriu, sledujete Michaela Schumachera na vrchole kariéry, tak podľa mňa každého z nás pri pohľade na jazdca v červenom napadne, aké by to bolo v tom červenom obkolesení. Prídete na Veľkú cenu Talianska a vidíte červené more z fanúšikov Ferrari. Sledujete to a môžete len žasnúť. Tento tím však čaká na veľký úspech od čias Michaela, od roku 2007,“ povedal Hamilton.

„Pre mňa to bola obrovská výzva, o tom niet pochýb. Ako chlapec som na počítači zvykol hrať za Michaela. Určite je to sen a ja sa na to veľmi, veľmi teším,“ priznal Lewis.

Pritom nie je až takým tajomstvom, že aj on patrí k obdivovateľom života a diela Enza Ferrariho. Sám mal v garáži niekoľko cestných automobilov Ferrari, aj keď priznal, že v roku 2025 ho čaká vôbec prvý výlet do Maranella. „Nikdy som tam nebol. Svoje prvé Ferrari som si kúpil v roku 2010, tuším, že som sa vtedy takto obdaroval. Už ho nemám. Keďže som bol v Mercedese, nemyslel som si, že by bol dobrý nápad vybrať sa do Maranella,“ priznal Hamilton.

Na záverečnú otázku, či sa bude učiť po taliansky, odpovedal: „Za tie roky som sa nestihol naučiť žiadny iný jazyk. Určite sa o to však pokúsim. Pamätám si, že počas môjho pôsobenia v motokárach som v Taliansku pochytil pár viet. Dúfam, že sa to celkom rýchlo vráti.“