logo F1online.sk

Mercedes počúvol Hamiltona. Už máme na čom stavať, hovorí

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 2. 2024

Tohtoročná zima bola iná ako tá predchádzajúca. Mercedes splnil niekoľko požiadaviek Lewisa Hamiltona a výsledky sa hneď dostavili. Obaja jazdci z Brackley konštatujú, že monopost spravil krok vpred.

Ak si v piatok pustíte sériu Drive to Survive, dočkáte sa aj spovede Lewisa Hamiltona, v ktorej bude hovoriť o problémoch v Mercedese. Pripomenie tiež, ako pred sezónou 2023 prízvukoval svojmu tímu, čo treba na aute zmeniť. Inžinieri ho vtedy nepočúvli a monopost W14 na to doplatil. Po štarte sezóny sa mu síce ospravedlnili, no už bolo neskoro.

Poučení z minulosti si preto teraz s Lewisom Hamiltonom sadli za jeden stôl a na jeho pripomienky mysleli aj pri vývoji. Sedemnásobný majster sveta sa tak dočkal stabilnejšej zadnej časti auta, ale došlo napríklad aj k posunutiu kokpitu smerom vzad. Brit sa vlani sťažoval na to, že keď je taký vysunutý dopredu, stráca cit pre správanie auta.

Lewis Hamilton si v stredu pochvaľoval nový Mercedes W15. “Máme za sebou produktívny deň. O W15 sme sa toho veľa naučili pri dlhých aj krátkych jazdách. Je jasné, že sme sa s tohtoročným autom zlepšili. Jazda v ňom je oveľa príjemnejšia.”

Na konte rodáka zo Stevenage svieti 123 odjazdených kôl a čas 1:31,066, ktorý stačil na tretiu priečku. Podľa prvých odhadov v padoku však Mercedes ešte bude mať čo robiť, aby sa dotiahol na Red Bull a tak trochu aj Ferrari. Scuderia má disponovať druhým najlepším monopostom.

Hamiltona teší zlepšenie a je odhodlaný pomôcť svojmu tímu vrátiť sa k víťazstvám, aj keď si uvedomuje, že má pred sebou poslednú sezónu v Brackley. “Jedna veľká vďaka patrí každému v Brackley a Brixworthe za snahu, ktorú do toho dali v priebehu posledného roka. Za ich tvrdú prácu som im naozaj vďačný.”

“Ešte sa musíme zlepšiť, no toto je dobrý základ, na ktorom môžeme stavať,” uznanlivo prikývol Brit, ktorý sa tento rok pokúsi pretrhnúť šnúru dvoch sezón bez triumfu. “Aj naďalej budeme pracovať so sklonenými hlavami a budeme hľadať zlepšenia vo zvyšku týchto testov, ale aj počas nasledujúceho týždňa.”

Potom už príde na rad Veľká cena Bahrajnu. Netreba však predbiehať. “Teším sa, keď sa zajtra ráno opäť posadím do auta a budem pokračovať v učení sa,” doplnil Hamilton.

Aj to je pozitívna zmena: Vlani sa do auta príliš netešil a ku koncu sezóny znechutený konštatoval, že sa nevie dočkať poslednej rozlúčky.

Súvisiace články