logo F1online.sk

Na túto sezónu sa naozaj teším, ohlásil Verstappen

Max Verstappen
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 2. 2024

Red Bull pokračoval v prvý deň predsezónnych testov tam, kde skončil v posledných minuloročných pretekoch. Max Verstappen v Bahrajne prevalcoval konkurenciu a všetkých nechal o viac ako sekundu za sebou. Iste, robiť unáhlené závery po prvých ôsmich hodinách nie je namieste, ale ako upozornil aj Jolyon Palmer, takýto deň testov sme za posledné roky nevideli.

V ére dominancie Mercedesu sa do povedomia vžil termín „sandbagging“, ktorý by sa dal voľne preložiť ako „vozenie piesku“. Mercedes bol vtedy na testoch obviňovaný, že skrýva svoju skutočnú výkonnosť a úmyselne nechce vyzerať ako najrýchlejší. Red Bull tak v prvý deň tohtoročných testov rozhodne nevyzeral, pritom nám je jasné, že sme nevideli ešte ani zďaleka plný potenciál nového RB20.

„Je pekné byť opäť na trati,“ povedal po prvom dni testov Max Verstappen, ktorý stihol až 143 kôl. „Dokázali sme odjazdiť množstvo kôl a s autom sme si vyskúšali viac ako dosť vecí. Celkovo som teda veľmi spokojný.“

Hneď prvý deň predsezónnych testov Red Bull a Verstappen potvrdili svoj status najväčšieho favorita sezóny. Max si vo štvrtok po dlhom dni oddýchne a celých osem hodín v kokpite dostane jeho tímový kolega Sergio Pérez. Bude zaujímavé sledovať, či mexický pretekár potvrdí ohromnú formu, ktorú RB20 ukázal v prvý deň.

„Celkovo som rád, že som sa vrátil do auta. Prvých pár kôl vás prekvapí, aké je to rýchle v porovnaní so všetkým ostatným,“ povedal Verstappen. „Dnes som si užil veľa zábavy. Bol som veľmi spokojný s tým, ako auto reagovalo, vyváženie bolo veľmi dobré. Sú to len testy, ale mali sme dobrý deň.“

„Myslím si, že naše auto môže byť konkurencieschopné. Je len na nás, aby sme z neho vyťažili maximum. Na túto sezónu sa veľmi teším,“ dodal Max.

Red Bull je prakticky celý február stredobodom pozornosti. Najprv to bolo vďaka vyšetrovaniu Christiana Hornera (to je stále aktuálne) a potom pre revolučný dizajn svojho monopostu. Niektorými prvkami pripomína nová RB20 Mercedes z posledných dvoch rokov. Tento tím sa so svojím starým konceptom poriadne natrápil. Red Bullu sa to zatiaľ, zdá sa, vôbec netýka.

„Zimná prestávka bola tento rok pomerne krátka, ale ako zvyčajne je ohromujúce, koľko práce sme odviedli na aute. Do Bahrajnu sme prišli s niekoľkými neznámymi okolo relatívne nového dizajnu, ale väčšinu základných vecí sme otestovali hneď v prvý deň a dostali sme potrebné odpovede. Teraz máme solídny základ, ktorý môžeme preniesť do druhého a tretieho dňa, keď auto prevezme Checo,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články