logo F1online.sk

Vasseur: Rok 2024 nebude tranzitný

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Formulu 1 čakajú posledné dve sezóny súčasného cyklu pravidiel. To znamená, že tohtoročné monoposty sa budú používať dva roky a v sezóne 2025 nebude priestor na žiadnu revolúciu. Uvedomuje si to aj Frédéric Vasseur, ktorý odmietol, že by jeho tím v súčasnosti čakal na príchod Lewisa Hamiltona.

Na sedemnásobného šampióna sa nečaká. Ferrari potrebuje každý deň usilovne pracovať na zlepšení svojej perspektívy smerom do budúcnosti, ktorej súčasťou je dnes už aj Lewis Hamilton. V Maranelle majú plné ruky práce a ich úlohou bude pokúsiť sa uspieť aj v rokoch 2024 a 2025, nie čakať na nový cyklus pravidiel.

„Nie, to nie je pravda, rok 2024 nebude tranzitný,“ vyhlásil Frédéric Vasseur, ktorého cituje Motorsport.com. „Je to pre nás dosť dôležitá sezóna a ja sa na ňu plne sústredím. Podľa môjho názoru sa najlepšie pripravíte tým, že odvediete dobrú prácu. To znamená, že sa sústredíme na rok 2024, chceme z neho vyťažiť to najlepšie, chceme vyhrávať preteky, chceme pokračovať na ceste z roku 2023 a nebudeme premýšľať o roku 2025.“

Ten po svojom nástupe do funkcie urobil niekoľko dôležitých rozhodnutí. Patrili k nim aj personálne zmeny, ktoré neboli pre éru Mattiu Binotta typické. Vasseur však rozbehol pomerne intenzívny náborový proces, ktorý však zatiaľ slávil len obmedzené úspechy. Sám však hovorí, že pod jeho vedením sa zlepšovanie Ferrari nikdy nezastaví.

„Podľa mňa musí byť zakódované vo vašej DNA, že keď sa uspokojíte s tým, čo máte, tak je po vás. Neustále zlepšovanie musí byť súčasťou vášho myslenia. Musíte pracovať na vašich slabinách a musíte zatlačiť v niektorých oblastiach,“ povedal Vasseur.

„Takýto projekt nemá koniec. Niektorí ľudia prichádzajú do tímu, čo sú dobré správy. Myslím si, že deň po dni posilňujeme tím a robíme pokroky. Ako som však povedal, zajtra ráno určite nevyhlásim, že sme v cieli a že som spokojný s celkovou situáciou. Ak začnete aplikovať takýto prístup, je to pre vás začiatok konca,“ skonštatoval francúzsky manažér.

Podľa jeho slov pritom jazdci zohrajú významnú úlohu pri napredovaní Ferrari v novej sezóne. Tvrdí to napriek skutočnosti, že rok 2024 bude labuťou piesňou Carlosa Sainza vo farbách Scuderie. „Priebeh minulej sezóny priniesol veľmi pozitívny vývoj. Zažili sme však fázy, keď mal o trochu viac navrch Charles, inokedy zas predvádzal niečo navyše Carlos,“ konštatuje Vasseur.

„Myslím si, že jazdci zohrali slušnú rolu pri stíhacej jazde tímu medzi začiatkom a koncom sezóny. V pretekárskom tíme potrebujeme mať takýto vývoj. Samozrejme, že chceme viac, chceme na to viac tlačiť, taká je skrátka DNA nášho tímu, ale som úprimne presvedčený, že v roku 2024 zažijeme opäť takýto pozitívny vývoj. To nám veľmi pomôže k ďalšiemu zlepšovaniu,“ uviedol Fred.