logo F1online.sk

The Race má jasno: Plán A Mercedesu sa volá Andrea Kimi Antonelli

Andrea Kimi Antonelli
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Dve najpálčivejšie otázky súčasnej Formuly 1 sú: ako skončí vyšetrovanie Christiana Hornera a kto nahradí Lewisa Hamiltona v Mercedese? Odpoveď na tú prvú sa pravdepodobne dozvieme skôr, ale okrem intenzívneho vyšetrovania v Red Bulle prebiehajú aj rokovania Tota Wolffa s manažérmi pilotov.

Fanúšikovské prieskumy hovoria jasne – Hamiltona by mal v Mercedese nahradiť Fernando Alonso. Ako to však už býva, nie je to vôbec také jednoduché. Svet v pondelok obletela fotografia jeho manažéra Flavia Briatoreho, ako sedí na kávičke s Totom Wolffom. Bude však Mercedes ochotný investovať do španielskeho pretekára, ktorý v priebehu sezóny 2025 oslávi svoje 44. narodeniny?

Pozrime sa na to prakticky. Ak monopost W15 nebude v nadchádzajúcej sezóne konkurencieschopný a nebude bojovať o víťazstvá, aký význam má investovať do sezóny 2025? V takom prípade je lepšie vrhnúť sa na rok 2026 a myslieť dlhodobo. Tým pádom stráca investícia do Alonsa význam.

Španielsky matador sa pri predstavení nového monopostu pokúšal predať a pripomenul, že je jediným majstrom sveta na štartovom rošte bez zmluvy na rok 2025. Renomovaný portál The Race a jeho reportér Mark Hughes si myslia, že Alonso rozhodne nie je bez šance.

„Ak Alonsa nepresvedčí Aston Martin, má reálnu šancu v Mercedese? Určite áno. Podľa toho, čo vieme, však nie je plánom A Mercedesu. V súčasnosti je však určite prinajhoršom plánom B tohto tímu,“ uviedol Hughes.

„Portál The Race je pevne presvedčený, že plán A Mercedesu sa volá Andrea Kimi Antonelli. Tento sedemnásťročný mladík sa chystá na svoju prvú sezónu vo Formule 2 a súčasťou jazdeckého programu svojho tímu je už päť rokov,“ uvádzajú Briti.

Podľa The Race panuje v Mercedese pocit, že Antonelli je „novým Verstappenom“ a keďže Toto Wolff už v kariére prepásol možnosť podpísať zmluvu so šestnásťročným Maxom Verstappenom, tentokrát už nechce otáľať. „Toto Wolff by nerád zopakoval rovnakú chybu,“ avizuje The Race. „Ak sa Antonellimu bude v tejto sezóne v F2 dariť podľa očakávaní, je veľmi pravdepodobné, že rovno nahradí Hamiltona.“

„Pred Hamiltonovým prestupom do Ferrari existoval neformálny plán, podľa ktorého mal Antonelli stráviť dva roky v tíme Williams, ktorý je zákazníkom Mercedesu, pred prechodom do hlavného tímu. Medzitým mal úzko spolupracovať so stajňou z Brackley na simulátore, technických poradách a pod. Niečo podobné pred svojím príchodom absolvoval aj George Russell,“ uviedol Hughes.

Na stole sú teda dva plány. Podľa prvého nastúpi v roku 2025 do tímu čerstvo plnoletý rodák z Bologne Andrea Kimi Antonelli, podľa druhého umiestni Mercedes Antonelliho do Williamsu a medzeru vyplní krátkodobou zmluvou s Alonsom.