logo F1online.sk

Famin: Monitorujeme situáciu na trhu s jazdcami

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Šéf Alpinu Bruno Famin sa necháva opakovane počuť, že si chce ponechať súčasnú jazdeckú dvojicu v zložení Pierre Gasly a Esteban Ocon. Prečo však potom „pozorne monitoruje situáciu na trhu s jazdcami?“

Dôvody má Famin hneď dva. Po prvé, nech Francúz lichotí dvojici svojich pilotov sebe viac, pokiaľ sa naskytne možnosť upísať si jazdca, ktorý má oproti Gaslymu s Oconom výkonnostne navrch, „lodivod“ Alpinu nezaváha ani sekundu.

Po druhé, Famin musí myslieť na to, že je Esteban Ocon v širšom hľadáčiku Mercedesu ako potenciálna náhrada za Lewisa Hamiltona, ktorý v roku 2025 prestúpi do Ferrari. Pokiaľ by sa francúzsky pretekár v prípade záujmu nemeckého tímu rozhodol „zmeniť dres“, šéf Alpinu bude potrebovať zaňho nájsť urýchlene náhradu.

„Veľmi ma teší, že s našimi jazdcami tak dobre vychádzame,“ vyslovil sa na margo vzťahov s Gaslym a Oconom Bruno Famin. „Mám radosť z toho, ako spolu komunikujeme, a z práce, ktorú odvádzajú. Sme s nimi jednoducho nadovšetko spokojní,“ zopakoval Francúz.

„Kútikom oka však samozrejme monitorujeme aj situáciu na trhu s jazdcami. Takisto sledujeme, ako sa darí našim juniorským jazdcom – veď je to de facto naša povinnosť. S Gaslym a Oconom rokujeme o predĺžení spolupráce, ale ešte nepadlo žiadne finálne rozhodnutie. Našou (súčasnou) prioritou je vývoj auta a napredovanie tímu, v našich jazdcoch máme plnú dôveru.“

Z Faminových vyjadrení možno vyčítať, že pokiaľ sa nič zásadne neudeje, Alpine si ponechá Gaslyho s Oconom. Otázka však znie: Sú zotrvaniu v Enstone naklonení aj samotní jazdci – špecificky Esteban Ocon? Ako sa Francúz zachová v prípade, že oňho prejaví záujem Mercedes? A bude mať nemecký celok vôbec o dvanásteho muža uplynulého šampionátu záujem?

„To nie je otázka na mňa, neviem, či patrí medzi potenciálnych kandidátov na nahradenia Hamiltona,“ utrúsil Famin. „Musíte sa na to opýtať Tota Wolfa. Ja skutočne neviem, či o ňom uvažujú. V každom prípade sa touto vecou budeme zaoberať neskôr,“ doplnil 62-ročný inžinier.