logo F1online.sk

Som pripravený chopiť sa príležitosti a nahradiť Hamiltona, hlási Mick Schumacher

Mick Schumacher
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Rok 2025 bude v podaní Lewisa Hamiltona rokom prestupovým. Sedemnásobný šampión a rekordér v počte víťazstiev zamieri do Ferrari, kde si zmeria sily s miláčikom tifosi Charlesom Leclercom. V Mercedese sa tak uvoľní jedno miesto, ktoré bude musieť niekto zaplniť. A tým niekým by mohol byť Mick Schumacher, ktorý hlási, že sa cíti byť pripravený stať sa pilotom nemeckého tímu.

Mick Schumacher favoritom na zisk sedačky v Mercedese síce nie je, ale nikdy nehovor nikdy. Mladý pretekár sa teší veľkej priazni Tota Wolffa, ktorý si ho ako súčasného rezervného pilota tímu z Brackley nevie vynachváliť. Synovi sedemnásobného šampióna taktiež nahráva do karát skutočnosť, že je držiteľom nemeckého pasu a nositeľom známeho priezviska. Ale to je zrejme asi tak všetko.

Schumacher za sebou výraznu stopu vo Formule 1 nezanechal a v prípade, že by sa mu naskytla príležitosť na návrat, tak podľa všetkého nie s top tímom, ktorým Mercedes bezpochyby je.

Ak by však po Nemcovi Mercedes predsa len siahol, Schumacher by sa ponúknutej príležitosti pochopiteľne neváhal chopiť. „Táto pozícia so sebou prináša veľký tlak, ale mám pocit, že som s tým vysporiadaný,“ uviedol niekdajší pilot Haasu pre RTL. „Rozhodnutie však nespočíva na mne.“

Napriek tomu, že Schumacher nie je favoritom na Hamiltonovo nahradenie, patrí do širšej skupiny kandidátov. Keby tomu tak nebolo, Toto Wolff by si nedával tú námahu sa s Nemcom porozprávať medzi štyrmi očami len krátko po tom, ako Brit oznámil svoj odchod do Ferrari.

„Boli sme v kontakte a určite si budeme môcť pohovoriť o niečo viac v najbližších dňoch,“ prezradil šampión Formuly 2 z roku 2020. „Určitú šancu na zisk sedačky v Mercedese mám, len ešte neviem, akú veľkú. Myslím si, že to bude do určitej miery závisieť aj od toho, aké výkony budem podávať s Alpinom vo WEC.“

Schumacher si dobre uvedomuje, že kvalitné výkony vo WEC ho môžu vystreliť naspäť do F1 – v ideálnom prípade priamo do Mercedesu. Ani Majstrovstvá sveta vo vytrvalostných pretekoch však nebudú prechádzkou ružovou záhradou.

„Za najväčšiu výzvu považujem jazdu v premávke,“ vyslovil sa 24-ročný pretekár. „Rovnako tak pôsobia tieto autá v porovnaní s jednomiestnym monopostom Formuly 1 trochu ťažkopádne. Musíte im prispôsobiť jazdecký štýl. Niekoľkokrát som si však už auto WEC vyskúšal počas pôsobenia vo Formule 2, a som si preto istý, že s Alpine A424 si užijem kopec zábavy. Je to cool auto,“ zakončil Schumacher.