logo F1online.sk

Hamilton musel mať na odchod z Mercedesu nejaký dôvod, myslí si Brundle

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Martin Brundle je presvedčený o tom, že za prestupom Lewisa Hamiltona do Ferrari nestála iba túžba zmeniť prostredie či chuť podrobiť sa novej výzve, ale rovnako tak určitá frustrácia plynúca z toho, že Brit v posledných dvoch rokoch vo farbách Mercedesu ani raz nevyhral.

Keď Lewis Hamilton po zdĺhavých rokovaniach predĺžil zmluvu s Mercedesom, zdalo sa, že jazdecká otázka nemeckého celku je na niekoľko rokov zodpovedaná. Opak bol však pravdou.

Sedemnásobný šampión sa totiž nechal zlákať výzvou menom Ferrari a záver bohatej kariéry stráviť v tíme z Maranella. Brit svoj prechod ku konkurencii obhajoval tým, že už dlhšie túžil zmeniť prostredie a zároveň sa na staré kolená ešte raz podrobiť novej výzve.

Martin Brundle si však myslí, že sa vo veci skrýva viac. Niekdajší pretekár Tyrellu, Benettonu či McLarenu sa nazdáva, že pod Hamiltonov odchod sa nepodpísali iba pozitívne dôvody, ale aj tie negatívne.

„Možno si to len namýšľam, ale myslím si, že za Lewisov odchod môže aj skutočnosť, že posledných niekoľko rokov nevyhral ani jedny preteky,“ nechal sa počuť v súčasnosti spolukomentátor televíznych prenosov na Sky. „Uvedomil si, že sa až príliš zameriava na iné veci – mimopretekové aktivity – a chce sa opäť plne sústrediť na pretekanie. Zároveň ako 40-ročný potrebuje novú výzvu.“

„Moje slová potvrdzuje skutočnosť, že do Formuly 1 priviedol späť Marka Hynesa, svoju dlhoročnú pravú ruku. Myslím si, že sa nám tým snaží naznačiť, že sa chce opäť plne sústrediť na pretekanie a podrobiť sa novej výzve.“

Nech sú Hamiltonove skutočné dôvody akékoľvek, Brundle má z jeho nečakaného prestupu do Ferrari obrovskú radosť. A to preto, že Brit „zmenou dresu“ oživil inak mimoriadne mĺkvy trh s jazdcami.

„Je to dobré pre šport. Lando (Norris) sa totiž minulý týždeň na dlhé obdobie zaviazal McLarenu a dlhoročnou zmluvou disponuje aj Verstappen v Red Bulle, George Russell v Mercedese a Leclerc vo Ferrari, ktorý predĺžil kontrakt o niekoľko rokov. Situácia na štartovom rošte bola až príliš zastabilizovaná, potrebovalo to nejakú zmenu. Lewis sa o ňu postaral,“ dodal Brundle.