logo F1online.sk

Na Freda sa nemôžem hnevať, odkázal Wolff

Toto Wolff a Frédéric Vasseur
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Priateľstvá sú vo Formule 1 pomerne vzácne. Nech vám Drive to Survive, televízia alebo film predáva čokoľvek, piloti a šéfovia tímov si nenašli svojich najlepších priateľov v padoku Formuly 1. Kamarátov tam však predsa len nájdeme a sú nimi aj Toto Wolff a Frédéric Vasseur, ktorí dnes stoja v čele dvoch veľkých rivalov.

Je to trochu irónia osudu, ale cesty Freda a Tota sú vskutku zaujímavo poprepletané. Nechýba veľa a obaja sa ako šéfovia tímu stretnú v boji o titul. Ten už v podstate prebieha, čo dokazuje aj Vasseurova snaha (spolu s prezidentom Ferrari Johnom Elkannom) za každú cenu získať do svojho tímu Lewisa Hamiltona. Fred minulý týždeň v podstate vyfúkol Totovi hlavnú hviezdu a najväčší kasový trhák. Wolff však hovorí, že sa na svojho kamaráta nemôže hnevať, že robí to, čo považuje za najlepšie pre svoj tím.

„Freda si veľmi vážim. Nielen ako manažéra pretekárskeho tímu, ale tiež ako dlhoročného priateľa,“ povedal šéf Mercedesu. „Keď sa ujal vedenia vo Ferrari, bolo jasné, že musí pre tím urobiť to najlepšie a chopiť sa každej príležitosti. Nemám mu teda za zlé, že sa snaží získať najlepších zamestnancov a najlepších jazdcov,“ povedal Wolff.

„Nebude to teda mať vplyv na náš vzťah. Vo Formule 1 panuje tvrdá konkurencia. Toto je prostredie plné hrdlorezov. Podobne ako sa ja pokúšam robiť to najlepšie pre našu organizáciu, on to bude robiť pre Ferrari,“ dodal Wolff.

Niet divu, že obaja boli v poslednom týždni v užšom kontakte. Tentokrát však nie ako dobrí priatelia, ale ako šéfovia dvoch z najväčších tímov vo Formule 1. „Hovorili sme spolu viackrát. Je to trochu ako v rugby. Rozdáme údery, ale keď zídeme z ihriska, máme vzťah plný rešpektu,“ pokračoval Wolff.

„Pokiaľ ide o Lewisa, je jasné, že nás prekvapilo aj načasovanie tohto rozhodnutia. Myslím si, že sa nám možno snažil dať čas na rozhodnutie, čo chceme robiť ďalej. Nepochybujem, že Fred s ním bude mať viac ako dobrý vzťah. Poznajú sa viac ako dvadsať rokov, pretekal za jeho tím ART a Fred rozumie mysleniu pretekárskeho jazdca. Robí veci úplne inak ako ja, ale je úspešný, ako ukazujú aj výsledky,“ dodal Wolff.