logo F1online.sk

Kto nahradí Hamiltona? Možno je čas, aby sme boli odvážni, odkázal Wolff

Toto Wolff a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Formula 1 má za sebou jeden z najvzrušujúcejších dní vôbec. Lewis Hamilton sa v roku 2025 stane pilotom Ferrari a nasledujúca sezóna bude jeho poslednou v Mercedese. Čaká nás teda rok, keď bude stajňa z Brackley bojovať tak trochu s jednou rukou za chrbtom. Zároveň budeme vzrušene očakávať, koho si napokon Toto Wolff vyberie ako nástupcu sedemnásobného šampióna.

Mercedes túto otázku zrejme nevyrieši rýchlo. Pozorovatelia sa zhodujú, že ešte pred pár dňami nemali ani potuchy o rokovaniach Hamiltona a Ferrari. V januári medzitým Scuderia a McLaren oficiálne potvrdili predĺženie zmlúv s Charlesom Leclercom a Landom Norrisom.

Možnosti Mercedesu sa preto značne zúžili. V podstate pozostávajú z juniorov, jazdcov tímov stredu poľa a, samozrejme, dvojice španielov Carlos Sainz a Fernando Alonso. Práve títo dvaja sú vo všeobecnosti považovaní za hlavných kandidátov na miesto v Mercedese.

„Máme viac ako solídne základy s veľmi rýchlym, talentovaným a inteligentným Georgeom Russellom. Potrebujeme len správne zvoliť druhého jazdca do druhého auta,“ povedal na prvom stretnutí s novinármi po štvrtkových novinkách Toto Wolff. Môžeme sa len dohadovať, či tým Rakúšan skutočne myslel, že hľadá „dvojku“ v pravom zmysle slova.

„Nie je to niečo, čo by som chcel uponáhľať. Ak sa nemýlim, tak v posledných týždňoch bolo podpísaných pár kontraktov s jazdcami, na ktorých by sme sa pozreli. Bolo by to zaujímavé, ale načasovanie nás v tomto prípade trochu pohrýzlo,“ povedal Wolff, ktorý následne potvrdil, že rozhodnutie Lewisa Hamiltona ani trochu nečakal.

„Keby ste mi pred dvoma dňami povedali, že Lewis pôjde do Ferrari, neveril by som, že je to možné. Situácia sa teda môže rýchlo zmeniť. Zmluva je dobrá len v prípade, ak jazdec a tím skutočne chcú jazdiť spoločne. Ktovie, čo sa udeje na jazdeckom trhu. Môžu sa nám otvoriť nečakané príležitosti,“ uviedol šéf Mercedesu.

Ten následne vyriekol možno najzaujímavejšiu vetu celého rozhovoru a načrtol, že možno nastal čas urobiť neštandardný krok. „Svojím spôsobom vždy rád urobím zmenu, pretože so zmenou prichádza príležitosť. Rovnakým spôsobom sme prijali situáciu okolo Nica Rosberga. To bolo rovnako neočakávané. Naozaj sa teším, že spolu s kolegami urobíme správne rozhodnutia pre tím. Možno je toto príležitosť urobiť niečo odvážne,“ povedal Wolff tajomne.

Je odvážne angažovanie Alonsa? Zrejme áno. Je odvážne nasadenie mladučkého Andreu Kimiho Antonelliho? Rozhodne áno. Je odvážne nasadenie jazdca tímu stredu poľa ako Alex Albon alebo Esteban Ocon? Alebo je odvážne nasadenie Sebastiana Vettela? Posledného menovaného však Wolff predbežne odmietol.

„Myslím si, že sa rozhodol úplne skončiť s pretekaním. Bavíme sa spolu pravidelne. Zhodou okolností sme sa rozprávali aj vo štvrtok, ale nie o tom, že by za nás v budúcnosti mohol jazdiť,“ povedal šéf Mercedesu.

Súvisiace články