logo F1online.sk

Hamilton šokoval celý Mercedes. Ako sa Wolff a spol. dozvedeli o jeho odchode?

Lewis Hamilton
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Lewis Hamilton sa stane pilotom Ferrari. Šialený deň je za nami a mali sme celú noc, aby sme túto informáciu spracovali. Určite sa to však nepodarilo všetkým. Zvlášť továreň v Brackley zostala ako obarená. Postupne sa v médiách objavujú informácie o tom, ako sa celý odchod Lewisa Hamiltona upiekol.

Všetky tie slová o lojalite a bratstve v Mercedese sú dnes zabudnuté. Vo svete športu, a zvlášť vo Formule 1, to takto jednoducho nefunguje. Nikto však nechápal, ako sa to podarilo utajiť. Nuž, jednoducho, ešte v utorok nikto v Mercedese netušil, čo sa chystá.

Poďme však pekne postupne. Lewis Hamilton má nového zástupcu. Po rokoch sa ním stal jeho starý dôverník Marc Hynes. Verejnosť sa túto správu dozvedela len tento týždeň. Určite pritom nie je náhoda, že k tejto výmene došlo práve teraz. Všetko bolo nachystané na 31. januára a presne toto bol rozhodujúci deň celého transferu.

Lewisa Hamiltona čakalo tradičné stretnutie s Totom Wolffom v Rakúšanovom dome v anglickom Oxforde. Tieto stretnutia sú známe tým, že obaja sa stretnú v kuchyni. „Myslím si, že na konci sezóny je to ideálny okamih, keď môžete všetko položiť na stôl, vyjadriť niektoré frustrácie, vrátiť sa k neoddiskutovaným témam a zamyslieť sa nad nimi. Môžeme ich zanalyzovať alebo zistiť, čo sa vlastne stalo,“ povedal Wolff pred časom o hodnote týchto stretnutí „v kuchyni“.

Krátko po skončení sezóny nie je na takéto povinnosti vhodný čas. Obaja si preto oddýchli a vrátili sa k nim až v januári. Zhodou okolností bolo v tomto roku stretnutie naplánované na 31. januára. Hamilton strávil dni predtým v továrni. Z príspevkov tímu na sociálnych sieťach je zrejmé, že Lewis si tam odkrútil povinnosti na simulátore a prípravu sedačky.

Nasledovalo stretnutie s Wolffom „v kuchyni“, ktoré malo byť príležitosťou na zhodnotenie minulého roka a na nastavenie sa na nadchádzajúcu sezónu. Wolff tam možno chcel urobiť hrubú čiaru za veľkými sklamaniami a trápením tímu v posledných dvoch sezónach, ale miesto toho ho čakal šok. Kľúčovým bodom stretnutia totiž bola Hamiltonova bomba, že mieni aktivovať klauzulu vo svojej zmluve, ktorá mu umožní podpísať kontrakt s Ferrari na rok 2025.

Túto historku priniesol portál Motorsport.com, ktorý tvrdí, že približne v čase stretnutia Wolffa a Hamiltona v Oxforde vstúpil do továrne v Brackley nový manažér Marc Hynes. Ten na personálne oddelenie Mercedesu priniesol formálny dokument, ktorý informoval zamestnávateľa, že jeho klient sa rozhodol využiť výstupnú klauzulu vo svojej zmluve.

Odchod bol teraz oficiálny a začalo sa pracovať na komunikácii týchto správ s verejnosťou. Hoci sa objavili názory, že dátum 31. január mohol byť pre Hamiltona dôležitý ako posledná šanca pre aktiváciu tejto klauzuly, podľa Motorsport.com to tak nebolo. Pravdepodobnejšie sa javí scenár, podľa ktorého to chcel Wolffovi povedať do očí pri prvej príležitosti, nie telefonicky alebo prostredníctvom zástupcov.

Nezabúdajme, že presne tak to urobil Nico Rosberg, ktorý strávil s Totom Wolffom hodiny v lietadle pri návrate z Abú Zabí, ale neodvážil sa povedať mu to do očí. Keď obaja vystúpili na letisku, vtedy mu Rosberg zavolal a oznámil, že končí kariéru.

Hamilton to tiež chcel vyriešiť čo najrýchlejšie a ešte pred štartom sezóny. Čím dlhšie by to tajil, tým ľahšie by sa mohlo stať, že všetko prenikne na verejnosť, čo je v prípade takejto bomby nevyhnutné. Podľa Motorsport.com pritom v Mercedese o ničom netušili a správy ich poriadne prekvapili.

S vývojom Mercedesu to nemá nič spoločné

Je možné, že medzi Hamiltonom a tímom to už nejaký čas bublalo? Bola náhoda, že v januári oznámil tím podpis dlhodobých zmlúv s Totom Wolffom a technickým riaditeľom Jamesom Allisonom? Nesnažil sa Mercedes odkázať, že pre jazdcovu spokojnosť urobí všetko? Podľa Motorsport.com nie.

„Predpokladá sa, že vývoj situácie okolo Wolffa a Allisona nemal s Hamiltonom nič spoločné, najmä preto, že v tom čase nič nenasvedčovalo tomu, že by mohol odísť,“ uviedol Motorsport.com. „Takisto je známe, že neexistovali žiadne zákulisné problémy, ktoré by vyvolali Hamiltonovo želanie odísť, ani žiadne obavy z vývoja monopostu W15, ktorý sa na simulátore vraj javí ako sľubný stroj.“

Podľa Motorsport.com je situácia presne taká, ako uviedol Hamilton v tlačovom stanovisku – skrátka prišiel vhodný čas odísť. Nezabúdajme, že toto bude už jeho dvanásta sezóna v tíme. Športovec niekedy skrátka cíti, že je čas na zmenu, aj keby sa to nakoniec neukázalo ako správny krok. Keďže Wolff a vrcholový manažment Mercedesu si boli vedomí významu Hamiltonovho rozhodnutia, bolo pre tím logické konať rýchlo, aby sa verejnosť a tím dozvedeli, čo sa deje. Vo štvrtok o štrnástej hodine zvolal Wolff do továrne Mercedesu stretnutie, na ktoré boli prizvaní všetci zamestnanci.

Wolff všetko „vybavil“ prostredníctvom videohovoru, keďže vo štvrtok odcestoval s inžiniermi Mercedesu na stretnutie s Pirelli do Milána. V tom čase však už celý svet vedel, čo sa bude diať. Bol to jeden z najväčších šokov za posledné roky, je to možno najväčší prestup v dejinách Formuly 1 a v spravodajskom priestore sa postaral o drámu s obrovskou sledovanosťou.

Súvisiace články