logo F1online.sk

Každý z nás sa ako dieťa pozrel na červené Ferrari a chcel tam pretekať, vyhlásil Button

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Pripomeňme si slávny výrok istého štvornásobného šampióna: „Každý je fanúšikom Ferrari. Aj keby ste išli do Mercedesu a tvrdili vám, že Mercedes je najväčšia značka, sú to fanúšikovia Ferrari.“ Je to až neuveriteľné pomyslenie pre všetkých, že aj Lewis Hamilton je fanúšikom Ferrari. Aj on si raz nakreslil doma v izbe červené auto. O rok sa s ním prvýkrát zvezie.

Nevadí, že ste Angličan, ktorý keď vyrastal, bol plný obdivu k McLarenu či Williamsu. Červená vás bude priťahovať. Ayrtonovi Sennovi to nebolo súdené, ale v tomto tíme sa úspešne či neúspešne predstavili takmer všetci velikáni Formuly 1.

Ascari, Fangio, Surtees, Lauda, Villeneuve, Prost, Mansell, Schumacher, Alonso, Vettel a už čoskoro aj Lewis Hamilton. Dokonalo to chápe aj jeho bývalý tímový kolega, ďalší Brit, ktorý sa stal šampiónom s britským tímom, Jenson Button. Ten jazdil za Williams aj McLaren, titul získal s Brawnom, priamym predchodcom Mercedesu, ale aj on vie, akú silu predstavuje meno Ferrari.

„Všetci sme kedysi boli malé deti. Vidíte červené Ferrari a pomyslíte si, že chcete pretekať za tento tím,“ prehlásil pre televíziu Sky Button. „Ja som nikdy nemal šancu jazdiť za Ferrari, raz som bol veľmi blízko. Kontrakt som mal v podstate v rukách.“

„Je to pre Lewisa niečo mimoriadne. Dúfam, že sa mu bude dariť. Má za sebou veľmi úspešnú kariéru a momentálne má obrovskú sebadôveru. Ak sa mu to podarí preniesť do Ferrari, tak sa teším na jeho bitku s Charlesom,“ dodal Jenson.

Ten reagoval na novinky zrejme ako každý z nás. Je to nepochybne jeden z najväčších prestupov v histórii Formuly 1, ak nie úplne najväčší. „Áno, som prekvapený. Toto je pre tento šport obrovská vec. Keby zostal v Mercedese, tak by to bolo v poriadku, či by vyhrali preteky, alebo nie. Tento prestup je obrovská vec, skvelá vec, pre šport. Každý to bude sledovať. Je to veľká zmena pre vašu kariéru, keď ste strávili toľko času v jednom tíme a rozhodnete sa pre prestup na miesto, ktoré má v rukách niekto iný, v tomto prípade Charles Leclerc. Všetka česť Lewisovi za toto rozhodnutie. Muselo to byť ťažké.“

Veľká otázka však znie, prečo sa rozhodol opustiť Mercedes a prečo práve teraz? Veď v podstate robí krok späť. Takmer nenájdete človeka, ktorý by povedal, že vo Ferrari má Lewis väčšiu šancu na ôsmy titul ako v Mercedese. Čo keby to však naozaj dokázal? Čo keby skutočne získal ôsmy titul vo Ferrari? Nepochybne by šlo o jeden z najväčších dní v histórii Formuly 1.

„Dvanásť rokov v jednom tíme je dlhšia doba, než väčšina jazdcov strávi vo Formule 1. Možno chcel skúsiť niečo iné a trochu to okoreniť. Každý v našej kariére dospejeme do bodu, keď si povieme: ‚Viete čo? Dosiahol som dosť a končím.‘ On si však vybral inú cestu, rozhodol sa pre zmenu a rozhodol sa pre Ferrari. Je to veľká vec a ja sa neviem dočkať, až uvidím, ako si bude počínať vo Ferrari,“ povedal Button.

„Toto je od Lewisa odvážny krok a patrí mu veľký rešpekt, pretože on nejde do ďalšieho tímu, on ide do Ferrari, kde sa hovorí po taliansky, aj keď on tento jazyk neovláda a Charles ho pozná veľmi dobre. Je to vzrušujúce a je to skvelé pre Formulu 1,“ zopakoval majster sveta z roku 2009.

Ďalšia veľká otázka znie: kto nahradí Hamiltona v Mercedese? Jenson si, podobne ako mnohí ďalší, praje vidieť jedného konkrétneho muža. „Možno ma priťahuje môj bývalý tímový kolega, Fernando Alonso, ale toho by som tam chcel vidieť. Tuším, že momentálne má 42 rokov, ale je hladný, je fit, každý deň jazdí na nejakej motokáre alebo na niečom. Myslím si, že by to bolo skvelé spojenie. S Georgeom vychádzajú veľmi dobre.“