logo F1online.skF1online.sk

Jeden z najväčších prestupov všetkých čias je na svete! Lewis Hamilton sa upísal Ferrari

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2024

Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou. Nikto to nečakal, ale predsa sa to stane. Lewis Hamilton si v priebehu svojej kariéry vyskúša aj monopost Ferrari. Napriek všetkým pochybnostiam a slovám, že kariéru ukončí ako pilot Mercedesu, ani sedemnásobný šampión neodolal vábeniu legendárneho vzpínajúceho sa koníka. Po šialenom dni to môžeme povedať oficiálne a s istotou: Lewis Hamilton sa v roku 2025 stane pilotom Scuderie Ferrari.

Jeho veľkému hrdinovi Ayrtonovi Sennovi nebolo súdené stať sa pilotom Ferrari. Takto pred pár rokmi komentoval aj sám Lewis Hamilton jednu z mnohých špekulácií o prestupe do Maranella. V posledných rokoch sa zdalo, že napriek neúspechom je puto Hamiltona a Mercedesu ešte pevnejšie. Sám Lewis dokonca povedal, že kariéru ukončí ako pilot Mercedesu. Toto slovo ešte môže dodržať, pretože ako ukázal aj 1. február 2024, vo Formule 1 sa môže stať čokoľvek a pravdepodobne sa aj stane.

Hamiltona čaká posledná sezóna v Mercedese, ktorá bude zvláštna. Skutočne však odjazdí celý rok v tíme s vedomím, že po jeho skončení odíde. Tým dostala sezóna 2024 úplne nové korenie.

Oficiálne potvrdenie tejto správy prišlo o ôsmej večer a ako prvý sa ozval Mercedes. Tím uviedol, že Hamilton sa rozhodol aktivovať klauzulu vo svojej zmluve, ktorá mu umožní tím opustiť skôr. Sezóna 2024 tak bude jeho poslednou v Mercedese a zakončí jedenásťročné pôsobenie v Mercedese a sedemnásť rokov s motorom Mercedes za chrbtom.

O desať minút neskôr nasledovalo Ferrari, ktoré potvrdilo, že s Lewisom Hamiltonom podpísalo viacročný kontrakt.

„Náš vzťah s Lewisom bol najúspešnejší, aký kedy tento šport videl. Na to sa môžeme pozerať s hrdosťou. Lewis bude vždy dôležitou súčasťou histórie Mercedesu. Vedeli sme však, že náš vzťah raz dôjde k svojmu prirodzenému koncu. Ten deň teraz nastal. Akceptujeme Lewisovo rozhodnutie hľadať novú výzvu a na naše možnosti smerom do budúcna sa pozeráme s vzrušením. Máme však pred sebou ešte jednu sezónu a sústredíme sa na to, aby bol ročník 2024 pre nás kvalitný,“ uviedol šéf Mercedesu Toto Wolff.

Lewis Hamilton na margo svojho odchodu povedal: „S týmto tímom som prežil úžasných jedenásť rokov a som hrdý na to, čo sme spolu dosiahli. Mercedes bol súčasťou môjho života od mojich trinástich rokov. Vyrastal som tu. Rozhodnutie odísť patrí k najťažším, aké som kedy musel urobiť. Nastal však ten správny čas, aby som urobil tento krok. Teším sa na novú výzvu. Navždy budem vďačný rodine Mercedesu za neuveriteľnú podporu, zvlášť Totovi za jeho priateľstvo a vedenie. Chcem sa rozlúčiť na výslní. Som stopercentne odhodlaný podať v tejto sezóne čo najlepší výkon a zažiť nezabudnuteľný posledný rok so striebornými šípmi.“

Prostredníctvom sociálnych sietí sa krátko vyjadril aj Carlos Sainz. Práve jeho nahradí Hamilton v kokpite Ferrari. Španielova budúcnosť patrí k otáznikom, ktorá budú musieť byť v najbližšom roku vyriešené. „Po dnešných správach sa moja spoločná cesta so Scuderiou Ferrari skončí po sezóne 2024. Stále máme pred sebou dlhú sezónu a ako vždy, vydám zo seba maximum pre môj tím a pre všetkých Tifosi na celom svete. Novinky o mojej budúcnosti budú oznámené neskôr.“

Súvisiace články

Diskusia