logo F1online.skF1online.sk

Mercedes sa v začiatkoch nevyhol problémom: Oneskorenia a množstvo ďalších ťažkostí

George Russell
© Steve Etherington/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 1. 2024

Napriek tomu, že sa Mercedes už vyše dekády pohybuje na špici kráľovnej motoršportu, sa po príchode – respektíve návrate – do F1 nezaobišiel bez problémov. Tím z Brackley a Brixworthu po vstupe do Formuly 1 zápasil s dodržiavaním vopred stanovených termínov a istý čas mu trvalo, kým si v rámci tímu vypracoval vycipkaný systém, akým sa prezentuje dnes.

Aj keď v súčasnosti vo všetkých oddeleniach Mercedesu vládne poriadok, v minulosti tomu tak nebolo. Svoje by o tom vedel povedať prevádzkový riaditeľ tímu Rob Thomas, ktorý je súčasťou nemeckého celku od jeho návratu do Formuly 1.

„Keď som sa pripojil k tímu, všetko bolo detailne naplánované. Tieto plány sa však v skutočnosti nedodržiavali,“ vyslovil sa Thomas pre oficiálny web „strieborných šípov“. „Množstvo interných deadlinov bolo do istej miery nepovinných, no aj tak sme robili všetko, čo bolo v našich silách, aby sme stihli všetko včas. Vo väčšine prípadov sa nám to však nepodarilo,“ priznal člen predstavenstva Mercedesu.

„Veci sa omeškávali a nakoniec ste na nich pracovali s ľuďmi, ktorí sa všetko snažili uhasiť na poslednú chvíľu. To malo za následok, že sme nedosiahli vytýčený cieľ ako z hľadiska výkonu, tak z hľadiska spoľahlivosti. Všetko to viedlo k tomu, že sme na prvé preteky prišli nedostatočne pripravení, nevedeli sme o aute toľko, koľko by sme mali vedieť a niektorí naši zamestnanci boli na najlepšej ceste vyhorieť.“

Mercedes však zabral a všetky nedostatky v priebehu rokov doladil. „Roky sme tvrdo pracovali na tímovej morálke a ubezpečili sa, že máme definovaný súbor hodnôt,“ povedal Thomas, ktorý označil za najefektívnejšie a zároveň z pracovného hľadiska najintenzívnejšie zimné obdobie.

„V zime sa dáva všetko dohromady,“ vysvetlil Brit. „Všetci sú sústredení v továrni a každé jedno oddelenie pozostáva z odborníkov na danú problematiku. Pri výrobnom procese sa kladie dôraz na to, aby všetky oddelenia navzájom úzko spolupracovali. Ku všetkému sa pristupuje s rešpektom, ale zároveň veľmi rýchlo.“

„Zamestnanci oddelení si navzájom dôverujú a nikto nikoho neosočuje. Ak má niekto s niečím problém, spoločne prídu na riešenie. Pokiaľ potrebujú pomoc, tak prídu a požiadajú o ňu,“ dodal Thomas.

Súvisiace články

Diskusia