logo F1online.sk

Steiner zarezáva na novej knihe: Niektoré svoje postoje po odchode z Haasu možno prehodnotím

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Günther Steiner sa po prepustení z Haasu ocitol bez práce, následkom čoho má odrazu kvantum voľného času. Keďže však nemieni sedieť na gauči so založenými rukami, rozhodol sa započať práce na v poradí druhej knihe.

V tej prvej sa Steiner zaoberal predvlaňajšou sezónou Haasu a ponúkol akýsi prierez vlastnej kariéry. Kniha zožala veľký úspech, predalo sa jej viac ako 150-tisíc výtlačkov a už čoskoro bude dostupná v dvanástich svetových jazykoch.

O čom bude v poradí druhá Tirolčanova publikácia zatiaľ nevedno. Isté je len to, že pri jej tvorbe bude opätovne spolupracovať s ghostwriterom Jamesom Hoggom (ghostwriter je profesionálny spisovateľ platený za písanie, ktoré sa oficiálne pripíše inému autorovi, pozn. red.).

„Momentálne pracujeme na druhej knihe,“ prezradil Steiner portálu Motorsport.com. „Naplánovali sme si to už dávnejšie. Po odchode z Haasu sa však niektoré moje postoje možno zmenia,“ zažartoval 58-ročný inžinier, ktorý opísal, ako prebiehali práce na predošlej knihe.

„Bola to úplne nová skúsenosť. Naučil som sa veľa o tom, ako fungujú niektoré odvetvia a ako sa pristupuje k niektorým veciam. Nikdy predtým som im totiž nebol vystavený. Zároveň som si užil spoluprácu so spisovateľom. Je to skvelý chlapík, veľa sme sa spolu nasmiali.“

„Povedal, že sa vždy tešil na stretnutie so mnou, pretože sa naň nikdy nemusel nútiť. Všetka naša spolupráca bola nesmierne prirodzená.“ Steiner sa už počas pôsobenia v F1 venoval mnohým mimosúťažným aktivitám – vrátane písania či účinkovania v Drive to Survive. Nemyslí si, že to bol jeden z dôvodov jeho predčasného konca v Haase?

„Myslím si, že ľudia pripisovali mojim mimosúťažným aktivitám príliš veľký význam,“ poznamenal Steiner. „Aktivitám mimo F1 som sa však popri každodennej práce príliš nevenoval.“

„Počas súťažných víkendov máte množstvo pracovných povinností. Nikdy som však nemal 20 vystúpení (Pre Drive to Survive) za víkend, ale nanajvýš tri. Nie je pravdou, že by vás tieto aktivity rozptyľovali, dokonca ani písanie knihy. Koniec koncov to za vás robí ghostwriter.“

A koľko času vlastne venuje Steiner písaniu v súčasnosti? Keď ho, ako sa hovorí, netlačí topánka? „Teraz mám na písanie viac času, no i tak robíme dve sedenia týždenne po polhodine. Jedno máme v utorok a jedno v piatok. To je všetko, čo robím ja, on sa stará o zvyšok.“

„Hovoríš s ním, ale nie je to tak, že by som s ním trávil dni rozprávaním. Viem, že v prípade niektorých ľudí tomu tak bolo, ale v mojom nie.“ Nebol by to Günther, keby na záver rozhovoru nezaperlil.

Steiner naznačil, že Haas si jeho prepustenie načasoval na zlú chvíľu. Keby sa ho totiž rozhodol zbaviť o čosi neskôr, mohol ťažiť z knihy, ktorú onedlho vydá. Takto sa vraj americký celok pripravil o pekný balík peňazí. „Myslím si, že pre tím by mala moja kniha výhod viac ako čokoľvek iné, pretože by vďaka nej získali veľa sponzorov,“ utrúsil Talian, ktorý je zároveň naturalizovaným Američanom.