logo F1online.sk

Domenicali verí, že Alonso zostane v F1 minimálne do roku 2026. Dôvodom sú preteky v Madride

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Hoci má Fernando Alonso už 42 rokov, nad odchodom do dôchodku zatiaľ nepomýšľa a hovorí, že v F1 hodlá zotrvať ešte minimálne niekoľko rokov. Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali predpokladá, že Španiel zavesí volant na klinec najskôr po skončení sezóny 2026 – a teda až po tom, ako sa uskutočnia premiérové preteky v Madride.

Formulový svet obletela v utorok dopoludnia zásadná informácia: Veľká cena Španielska zmení od roku 2026 miesto dejiska, presunie sa z Barcelony do Madridu. Najväčšie mesto Katalánska však o miesto v pretekovom kalendári zrejme nepríde, preteky sa iba premenujú.

V praxi to znamená to, že Španielsko bude po roku 2026 s veľkou pravdepodobnosťou hostiť dve veľké ceny – jedny v Madride a jedny v Barcelone, čo pretekárom pôvodom z Pyrenejského polostrova pridá na motivácii.

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali je preto presvedčený o tom, že ako Fernando Alonso, tak Carlos Sainz budú v najvyššej motoristickej súťaži pôsobiť aj po zmene pravidiel v roku 2026.

„Verím, že preteky v Madride budú motivovať Carlosa Sainza a Fernanda Alonsa k tomu, aby sa v najbližších rokoch udržiavali vo forme,“ vyslovil sa Talian, ktorý zároveň prezradil, v čom budú preteky v hlavnom meste Španielska výnimočné. „Dôležité je pretekové dianie, ale aj technológia a udržateľnosť – a madridský projekt je veľmi nápaditý a inovatívny.“

Skutočnosť, že sa z F1 v najbližšom období nikam odpratať nemieni, potvrdil aj Fernando Alonso. Dvojnásobný majster sveta však bližšie nešpecifikoval, dokedy presne mieni zostať súčasťou pretekového kolotoča.

„V budúcom roku je naplánovaných 24 pretekov. Uvidíme, ako sa s tým popasujeme,“ povedal Alonso pre AMuS. „Ak budem cítiť, že už viac nedokážem podávať výkony, aké chcem, budem prvý, kto zdvihne ruku a povie, že je na čase odísť. Tá chvíľa však ešte nenastala,“ dodal rodák z Ovieda.