logo F1online.sk

Webber vychvaľuje Piastriho: Počínal si, ako keby bol v F1 tri alebo štyri roky

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Oscar Piastri vstupoval do svojej nováčikovskej sezóny po pätnástich mesiacoch mimo súťažného diania. Aj keď nemálo testoval, prichádzal do nového tímu, nového športu a stál proti jednému z najrýchlejších jazdcov na rošte. Za Austrálčana v ostatných rokoch v zákulisí tvrdo bojoval jeho manažér Mark Webber, ktorý je na svojho zverenca po jeho prvej sezóne poriadne pyšný.

Piastri prišiel a všetkých ohromil. Napriek pomalšiemu rozbehu bol v druhej polovici sezóny viac ako dôstojným súperom pre Landa Norrisa. Oscar ohromil najmä svojou vyzretosťou. Mladíci sa vo Formule 1 nevyhnú zbytočným chybám, ale tých urobil Piastri skutočne málo. Ba čo viac, dokázal vyhrať katarský šprint, čo bol nepochybne najžiarivejší okamih Austrálčanovej nováčikovskej sezóny.

„Bolo fascinujúce, keď som ho počul vo vysielačke,“ povedal Piastriho manažér Mark Webber, ktorého cituje Motorsport.com. „Povedal len niečo ako: ‚Dajte mi vedieť, keď Max predbehne Georgea.‘ Keď sa to stalo, tak mal všetko nachystané na obranu. Chlapci v McLarene len dodali: ‚Vau, toto robia jazdci vo svojej tretej alebo štvrtej sezóne.‘“

„To sa nám na Oscarovi páči. Samozrejme, stále sú tu nejaké medzery, ale v nasledujúcich dvoch alebo troch rokoch ich bude postupne odstraňovať,“ dodal Webber.

Súboj Norrisa s Piastrim patrí k najväčším ťahákom sezóny 2024. Je jasné, že ide o dvoch kohútov na jednom smetisku, čo nikdy nerobí dobrotu. Teraz to má v rukách McLaren. Šéfovia stajne sa zastrájajú, že si oboch udržia a budú s nimi pokračovať ešte dlhé roky. Odborníci a verejnosť však majú všetky dôvody domnievať sa, že dôjde k prvým problémom, keďže vlani prebiehalo všetko pomerne pokojne.

„Myslím si, že vnútri tímu došlo k zlepšeniu,“ povedal Webber. „Oscar ukázal Landovi niektoré nové veci. Samozrejme, Lando ukázal Oscarovi veľa vecí. Je to veľmi skúsený tímový kolega. Myslím si, že pre Landa to bola veľká zmena, ktorá bola pre všetkých na oboch stranách garáže len pozitívna, vrátane Landa.“

Bývalý pilot Williamsu či Red Bullu sledoval svojho zverenca, ako sa v priebehu sezóny postupne približuje, nielen tímovému kolegovi, ale všetkým.  „Autá sú v dnešnej dobe také technické a prispôsobujú sa vašim požiadavkám. Samozrejme, Oscar pracoval so svojimi inžiniermi prvýkrát. Max strávil vo svojom tíme osem rokov, Lando pre zmenu päť rokov, takže toto puto, toto manželstvo, potrebuje svoj čas. Tí najlepší sú vo svojich tímoch zahniezdení a s Oscarom to nemôžeme urýchliť. Čo však môžeme urobiť, je naďalej ho podporovať,“ odkázal Webber.

„McLaren bol veľmi dobrý. Bolo pre Oscara veľkým šťastím, že mal Andreu vo svojom prvom roku ako šéfa. Andrea bol pre Oscara po športovej stránke veľmi dobrý. A viem, že Andrea miluje Oscara,“ dodal osemnásobný víťaz veľkej ceny.