logo F1online.sk

Vedeli ste? Pre roztržku s McLarenom takmer odštartovala Hamiltonova kariéra vo Williamse

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 1. 2024

Úspešné pôsobenie Lewisa Hamiltona vo Formule 1 započalo síce v McLarene, ale nechýbalo veľa a sedemnásobný šampión mohol do sveta vrcholového motoršportu vstúpiť s Williamsom. Tím z Wokingu a Hamiltonov otec Anthony si totiž v roku 2004 nevedeli prísť na meno. Dôvod? Odlišný pohľad na to, akým smerom by sa mala uberať Britova kariéra.

Lewis Hamilton sa stal juniorským jazdcom McLarenu v roku 1998 ako trinásťročný. Mladý Angličan sa štveral naprieč nižšími súťažami nesmierne rýchlo a už v roku 2005 túžil pretekať  v GP2, druhej najvyššej formulovej sérii po F1.

Vedenie McLarenu však Britovej žiadosti – resp. jeho otca Anthonyho -, nevyhovelo. Jedna z najúspešnejších stajní všetkých čias nechcela nič unáhliť a Lewisa hodlala ešte na rok ponechať v európskej Formule 3.

Tábor okolo Lewisa Hamiltona sa pre tento konflikt záujmov s McLarenom poriadne poškriepil, čo malo za následok, že Martin Whitmarsh – v tej dobe jeden z vrcholných predstaviteľov tímu -, ukončil s Hamiltonovcami spoluprácu.

Lewis a Anthony Hamiltonovci sa preto rozhodli zaklopať na dvere Williamsu. Celok z Grove spočiatku s uchýlením mladíka pod ochranné krídla súhlasil, no následne vstúpili do veci peniaze.

„Zavolali nám a povedali: ´Môžeme vás prísť s niečím osloviť?´“ uviedol spoluzakladateľ Williamsu Patrick Head. „Prišli a povedali nám: ´Ron Dennis nás vyhodil z tímu.´ V tom čase sme spolupracovali s BMW, Frank Williams preto zavolal Mariovi Theissenovi (niekdajšiemu riaditeľovi BMW Motorsport, pozn. red.) a povedal: ´Prišiel za nami chlapík, ktorý vyzerá byť celkom dobrý s tým, či mu môžeme pomôcť.´“

„Mario však odvetil, že ho nepodporia, pretože nie sú v takej finančnej situácii, aby mohli financovať jeho pretekársku kariéru. Franka to samozrejme veľmi zamrzelo, pretože mohol mať Lewisa vo Williamse.“

Hamiltonovci tak boli nútení sa navrátiť do McLarenu a so zvesenými ramenami priznať porážku. Pravdivosť tejto historky potvrdil pred pár rokmi aj Lewis Hamilton: „Pamätám si, že som sníval o tom, že keď budem vo Williamse, bude mi umožnené zajazdiť si na majstrovskom aute Nigela Mansella alebo si aspoň vyskúšať jedno z áut Davida Coultharda.

„Prestup do Williamsu však nikdy nenabral reálne kontúry, a preto som nadviazal partnerstvo s Mercedesom,“ poznamenal rekordér v počte majstrovských titulov a pretekových triumfov.

Súvisiace články