logo F1online.sk

Brown naznačil, že si Norris platovo výrazne polepší. Koľko zarába Brit v súčasnosti?

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

O Landa Norrisa sa dlhodobo usiluje Red Bull. Dvadsaťštyriročný Brit je však nateraz väčšmi naklonený zotrvaniu vo Wokingu a McLaren chce urobiť všetko pre to, aby to tak aj zostalo. „Papájoví“ dokonca hodlajú svojej tímovej jednotke rapídne navýšiť plat, čo v najnovšom rozhovore pre Sky Sports prezradil výkonný riaditeľ tímu Zak Brown.

Norris má s tímom z Wokingu platnú zmluvu do konca roka 2025. Následne by si mohol vyskúšať trh s jazdcami, kde by o jeho služby malo záujem hneď niekoľko tímov. Proti je McLaren, ktorý sa chce tomuto scenáru stoj čo stoj vyhnúť.

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown naznačil, že britský celok v snahe udržať si Norrisa nebude váhať ani siahnuť hlbšie do vrecka, keďže vraj disponuje dostatkom finančných prostriedkov.

„Máme presne toľko finančných prostriedkov, koľko by sme chceli mať,“ vyslovil sa 52-ročný Američan. „Generujeme zisk a zmestíme sa pod rozpočtový strop. Máme dostatok zdrojov na dosiahnutie čohokoľvek, čo si zaumienime, vrátane nových kontraktov pre pilotov.“

V súčasnosti zarába Norris podľa Forbes 5 miliónov dolárov ročne. Spolu s vlaňajšími bonusmi, ktoré predstavovali zhruba dva ročné platy, mu v roku 2023 na účte pristálo približne pätnásť miliónov dolárov. Za predpokladu, že by po roku 2025 zotrval v McLarene, by sa jeho príjmy mohli dramaticky zvýšiť.

McLaren si bude chcieť po Norrisovi poistiť aj služby pretekára číslo dva, ktorým je vychádzajúca hviezda Oscar Piastri. Austrálčan za Britom síce o niečo zaostáva, no má potenciál výkonnostné manko v krátkom časovom horizonte dohnať a po vzore staršieho tímového kolegu sa zaradiť medzi najlepších jazdcov na štartovom rošte. Nateraz je však prioritou Norris.

„McLaren hodlá v budúcnosti stavať na tom, že bude mať dvoch najlepších jazdcov,“ utrúsil Brown. „Myslím si, že (už teraz) máme najlepšiu jazdeckú zostavu vo Formule 1. S oboma pretekármi budeme chcieť predĺžiť spoluprácu, ale vzhľadom na to, aký je v súčasnosti veľký záujem o Norrisa, budeme chcieť predĺžiť najprv kontrakt s ním, a to čím skôr.“

„Myslím si, že pôsobenie v McLarene si veľmi užíva. Naším spoločným snom je vyhrávať preteky a majstrovstvá sveta. Nazdávam sa, že Lando urobí pre to všetko a pokúsi sa to s nami dosiahnuť,“ doplnil Brown.