logo F1online.sk

Daj si pozor na Hamiltona, vystríha Verstappena Button

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

Max Verstappen sa na sklonku nadchádzajúcej sezóny môže stať už štvornásobným majstrom sveta, čomu sa bude usilovať zabrániť celý menoslov súperov, vrátane Lewisa Hamiltona, ktorý je podľa Jensona Buttona po Holanďanovi najväčším favoritom na zisk titulu. Šampión z roku 2009 preto Verstappena vyzýva, aby sa mal pred pilotom Mercedesu na pozore. Stačí totiž vraj málo a razom sa môže rovnováha síl v F1 zmeniť.

Hamilton a Verstappen zviedli boj o titul v nezabudnuteľnom roku 2021. Nasledujúce dve sezóny sa niesli v znamení Holanďanovej dominancie, počas ktorej sa pretekárovi Mercedesu nepodarilo vystúpiť na najvyšší stupienok ani raz.

Hamiltona sa však pod ťarchou neúspechov z posledných niekoľkých ročníkov nezlomil, práve naopak, srší odhodlaním. Sedemnásobný šampión dnes jazdí lepšie ako kedykoľvek predtým a za predpokladu, že mu jeho tím dodá dostatočné konkurencieschopný monopost, sa môže stať majstrom sveta – teda aspoň podľa Jenson Buttona.

„Keď vyhrávate toľké roky (čo Hamilton) a zrazu preberie opraty nad šampionátom niekto iný, môže dôjsť k dvom scenárom,“ nechal sa počuť Jenson Button pre Sky Sports. „Môžete si povedať: ´Nemá to zmysel, chcem z F1 odísť, bol som na vrchole tak dlho a teraz som nevyhral druhý rok po sebe ani len jedny preteky.´ Taktiež vás to však môže motivovať k návratu na piedestál, čo je podľa mňa Lewisov prípad.“

„Lewis je čo do pretekovej rýchlosti taký dobrý ako kedykoľvek predtým a zároveň sa zdá byť oveľa sebavedomejší, väčšmi verí svojim schopnostiam, čo má za následok, že robí menej chýb. V súčasnosti je ešte lepší ako pred piatimi či šiestimi rokmi,“ prehlásil víťaz dovedna pätnástich veľkých cien.

Bývalý pretekár Renaultu, Hondy, Brawnu či McLarenu je presvedčený o tom, že Hamiltonovi chýba na to, aby sa stal po ôsmykrát majstrom sveta, iba jedno: rýchly monopost, ktorý by sa vyrovnal Red Bullu.

„Ak dostane auto, ktoré bude dostatočne konkurencieschopné na to, aby bojovalo o víťazstvá, bude ťažké (Hamiltona) ho poraziť. Keď je niekto taký silný a sebavedomý, je náročné ho zdolať – v súčasnosti je toho dobrým príkladom Max Verstappen,“ dodal Button.