logo F1online.sk

Brown varuje pred Red Bullom: Môžu nám pripraviť nepríjemné prekvapenie

Max Verstappen a Oscar Piastri
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 1. 2024

Nájde niekto v roku 2024 dostatok nápadov a síl, aby nechal zabudnúť na dominantný výkon Red Bullu v minulej sezóne? McLaren rozhodne patrí medzi tímy, na ktoré sa pred štartom sezóny sústredí veľká pozornosť. Vlani tento tím zaujal ohromujúcimi ziskami pri vývoji, ale jeho šéf Zak Brown varuje, že o vývoji Red Bullu sme sa toho veľa nedozvedeli.

S čím v novej sezóne vyrukujú obhajcovia titulu a s čím sa vytasia ich najväčší konkurenti. Aj keď sa dominancia Maxa Verstappena zdala byť neotrasiteľná, konkurentom možno budú stačiť dve desatinky k dobru a dokážu kompletne zmeniť rozloženie síl na štartovom rošte. Rok 2024 tak ako vždy sprevádzajú veľké očakávania, ale zároveň môže priniesť veľké sklamanie.

Šéf McLarenu Zak Brown si veľmi dobre uvedomuje celkovú situáciu, ale pre neho ako pretekára a šéfa tímu musí byť cieľ jasný. „Cítim sebadôveru. Myslím si, že dámy a páni v McLarene odviedli v priebehu zimnej prestávky fantastickú prácu,“ povedal americký biznismen na predstavení nového lakovania tímu pre rok 2024.

„Samozrejme, s novým autom budeme pokračovať vo vývoji. Ešte nekončíme, len sme predstavili nové lakovanie – môžete môžete očakávať ďalšie zlepšovanie,“ povedal Brown, ktorého tím začal minulú sezónu ako veľké sklamanie a prepadák, ale zakončil ju ako jedna z najväčších nádejí na zdolanie Red Bullu.

Jeho kolega a šéf pretekárskeho tímu Andrea Stella pritom povedal, že vývoj McLarenu zatiaľ nenarazil na žiadny strop a inžinieri naďalej nachádzajú časové zisky rovnakým tempom ako v minulom roku. Neexistuje teda dôvod, prečo by mala stajňa z Wokingu na začiatku roka 2024 očakávať niečo horšie, ako zažívala na konci sezóny 2023.

„Určite chceme pokračovať a naďalej zmenšovať našu stratu na čelo. Myslím si, že minulú sezónu sme zakončili ako druhý alebo tretí najrýchlejší tím v závislosti od okruhu. Red Bull však vlani určite nevyzeral, že tím vyvíjal maximálnym možným tempom. Všetkým nám teda môžu pripraviť nepríjemné prekvapenie,“ povedal Brown.