logo F1online.sk

Aký je Mercedes W15 na simulátore? Prvýkrát za dva roky sa správa ako auto, hovorí Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Mercedes vstupuje do sezóny 2024 na vlne veľkých očakávaní a pod veľkým tlakom. Posledné dva roky kráčala stajňa z Brackley od jedného neúspechu k druhému. Po dvoch rokoch zbierania dát a skúseností je tím pripravený a chystá sa urobiť veľký krok vpred. Kým však ostatní šéfovia tímov očakávania krotia, Toto Wolff sa nevie ubrániť nadšeniu.

Šéfovia jednotlivých tímov skladajú v priebehu zimnej prestávky akúsi skúšku z komunikácie. Počas dovoleniek nie je veľa tém, o ktorých by sa dalo hovoriť, a tak častokrát padajú otázky na margo očakávaní pred štartom nového ročníka. Frédéric Vasseur a Andrea Stella už majú túto skúšku za sebou a obaja odpovedali takmer identicky: „Lepšie než v roku 2023.“

Je to alibistická odpoveď, ale účel v tomto prípade svätí prostriedky. Ako by ich tímom pomohlo, keby na všetkých vyvíjali ešte väčší tlak? Šéfovi Mercedesu však táto hra už od jesene akosi nejde. Keď vo svojom poslednom rozhovore pre britský Daily Telegraph dostal otázku na prebiehajúci vývoj, podelil sa o mimoriadne optimistické správy, ktoré dostal sprostredkovane od simulátorového jazdca Mercedesu Anthonyho Davidsona.

„Jazdil s autom na simulátore po okruhu v Melbourne a povedal: ‚Prvýkrát po dvoch rokoch z neho mám pocit ako z auta.‘ Samozrejme, bol by som rád, keby to korelovalo so skutočnosťou, ale v posledných dvoch rokoch sme videli, že nie vždy sa to stalo,“ povedal Wolff.

Mercedes má ešte dve sezóny, aby dobehol a následne predbehol Red Bull. Tento tím zakončil minulú sezónu s nezanedbateľným náskokom, ale konkurenti majú ešte nejaký čas. Wolff túto výzvu pred časom prirovnal k „výstupu na Everest“. Podľa slov šéfa to tím dlhuje Lewisovi Hamiltonovi a Georgeovi Russellovi, ktorí vlani v lete podpísali nové zmluvy.

„Vždy musíte veriť, že je to možné. Nemôžete ísť do novej sezóny s tvrdením, že je niečo nemožné. Vlani sme na príklade McLarenu videli, aký krok je možné urobiť s jedným veľkým balíkom vylepšení. S Lewisom sme podpísali dvojročnú zmluvu a jemu, Georgeovi a celému tímu dlhujeme našu nepretržitú pozornosť v rokoch 2024 a 2025. Podľa mňa to možné je,“ vyhlásil Wolff.

„Myslím si, že predpisy, ktoré boli stanovené pred niekoľkými rokmi, sme interpretovali veľmi konzervatívne. Videli sme, že iné tímy to robia inak. Sledujeme tento priestor a myslím si, že tentokrát to bude o inom,“ sľúbil šéf Mercedesu.

Súvisiace články