logo F1online.sk

Wolff neustále spochybňuje svoj prínos tímu, ale na odchod nepomýšľa

Toto Wolff
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2024

Toto Wolff je známy svojím pesimistickým pohľadom na svet a často opakuje, že pohár vidí ako poloprázdny, nie poloplný. Od svojho príchodu do Mercedesu zbieral jeden úspech za druhým, ale teraz čelí situácii, akú pri vedení tohto tímu ešte nezažil. Jedno víťazstvo za dva roky ho však zatiaľ neprimälo uvažovať o odchode.

Vyhodiť Wolffa by nebolo jednoduché, keďže sám vlastní tretinový podiel v pretekárskom tíme. Spolu s automobilkou Daimler a INEOS-om, ktorí sú ďalšími akcionármi, hľadajú riešenia, ktoré umožnia návrat Mercedesu na trón. Významne sa na tom podieľa aj večný pesimista Toto Wolff, ktorý však o ukončení pôsobenia v Mercedese rozhodne neuvažuje.

„Nie, nepremýšľam o tom, pretože si myslím, že stále môžem prispieť vo svojej oblasti pôsobenia, ktorou je schopnosť udržať tím pokope, aj keď som niekedy emotívny,“ povedal Rakúšan pre PlanetF1.com. „Ľudia v tíme ma však poznajú veľmi dobre a vedia, že v nedeľu večer zažívam tieto ťažké chvíle.“

„Môžem tejto organizácii prispieť. Bohužiaľ, nenašiel som niekoho, o kom by som povedal, že má viac energie, väčší ťah na bránu, viac zručností – všetky tieto vlastnosti sú podľa mňa dôležité pre šéfa tímu a generálneho riaditeľa,“ hovorí Wolff.

Ten tiež dostal otázku, či si stanovil nejaké ciele, ktoré by chcel dosiahnuť skôr, ako začne uvažovať o konci. „Už sme zažili, keď šéf tímu nebol na vrchole – napríklad Ron Dennis alebo Frank Williams – a v takej situácii sa nechcete držať pri kormidle za každú cenu,“ povedal rodák z Viedne.

„V roku 2012 som sa chcel stať šéfom Williamsu. Nakoniec sme to robili dvaja a spoločne. Stal som sa výkonným riaditeľom a určitým spôsobom som si to vynútil, pretože som Frankovi povedal: ‚Chcem to tu riadiť a rešpektujem vás‘. Mám pocit, že sa nikdy nedostanem do takejto situácie,“ povedal Wolff.

„Vždy skúmam štruktúru organizácie smerom do budúcna. Možno to bude inak. Možno zanikne funkcia šéfa tímu alebo generálneho riaditeľa. Možno budeme mať robustnejšie organizácie. Ako šéf športového oddelenia Mercedesu zodpovedám za dva a pol tisíca ľudí, za motory, za šasi a za všetky ostatné programy v spoločnosti Mercedes,“ dodal.

Súvisiace články