logo F1online.sk

Okamih obratu pre McLaren? Veľká cena Francúzska 2022, hovorí Brown

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

McLaren predviedol jeden z najúžasnejších zvratov, aké Formula 1 za posledné roky videla. Tím urobil na jar 2023 obrovské manažérske zmeny a v podstate prekopal štruktúru svojho technického oddelenia. Skončil aj technický riaditeľ James Key, ktorý sa stal akýmsi stelesnením neúspechov tímu v ostatných rokoch. Generálny riaditeľ Zak Brown odhalil, že skutočný zvrat prišiel ešte v prvej polovici roka 2022, keď vylepšenia nasadené tímom na Veľkej cene Francúzska nenaplnili očakávania.

McLaren zažil priam hororový štart do sezón 2022 a 2023. Keď vo Wokingu dnes poviete „predsezónne testy“, nejednému zo zamestnancov naskočí husia koža. Na Bahrajn nemá tento tím vôbec príjemné spomienky a na konci marca viedol druhý nevydarený štart k rozchodu s technickým riaditeľom Jamesom Keym.

On a bývalý šéf tímu Andreas Seidl sa stali stelesnením neúspechov McLarenu, kým nový boss Andrea Stella symbolom zázračného zvratu, ktorý nastal v priebehu ročníka 2023. Generálny manažér McLarenu Zak Brown vystopoval korene renesancie svojho tímu až do júla 2022. „Pre mňa bola veľkým momentom Veľká cena Francúzska v roku 2022, keď sme meškali s nasadením vylepšení, ktoré sa nakoniec ukázali ako neúčinné,“ prehlásil americký biznismen v rozhovore pre portál Motorsport.com.

„Reakcia zo strany vedenia nenaplnila moje očakávania. Pritom k tomu došlo práve v čase, keď začínate s vývojom monopostu na novú sezónu. Pre mňa to bol dôležitý okamih, ktorý sa odrazil do zmien na konci roka. Požiadal som Andreu Stellu, aby sa na to pozrel, on mi zavolal a povedal: ‚zmeňme toto, vymeňme niektorých ľudí a ďalších potrebujeme získať.‘ Tam sa začal náš vývoj,“ povedal Brown.

Treba povedať, že vylepšenia na Paul Ricard priniesli zisky. Lando Norris sa kvalifikoval na piatom mieste a v pretekoch bodovali dokonca obaja jazdci, ale britský pretekár po pretekoch prehlásil, že upgrady „nepriniesli to, o čom som sníval“. McLaren potreboval väčšie zmeny a Brown hovorí, že na rok 2023 sa pozeral s určitým optimizmom, aj keď vedel, že úvod roka nebude taký dobrý.

„Nechýbala nám sebadôvera, ale nikdy si nemôžete byť istí, pokým nenasadíte všetko na auto a nezačne to fungovať. Vedeli sme, že nebudeme okamžite rýchli, čo bolo podľa mňa pozitívne. Asi by bolo horšie, keby sme si mysleli, že budeme dobrí a nakoniec by sa to nepotvrdilo. Aspoň sme mali presné dáta,“ povedal Brown.