logo F1online.sk

Vasseur: Vigna a Elkann mi nemusia hovoriť, že sú nespokojní

Frédéric Vasseur a Benedetto Vigna
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2024

Generálny riaditeľ Ferrari Benedetto Vigna sa neangažuje v pretekárskom tíme značky tak aktívne, ako to zvykli robiť jeho predchodcovia Louis Camilleri či Sergio Marchionne. Je zrejmé, že nie je veľkým fanúšikom motoršportu a v skutočnosti nemá veľké skúsenosti ani s automobilovým priemyslom. Občas však pohovorí s médiami aj na túto tému a zvlášť tie talianske ho pozorne počúvajú.

Žiaľ, Vigna sa pri svojej komunikácii práve neblysol. Pred sezónou 2023 sľuboval hory-doly, ale Ferrari zažilo priam katastrofálny štart s množstvom technických problémov. Zrejme si však prečítal životopis Enza Ferrariho, keďže prehlásil, že skončiť druhý vlastne znamená byť prvým porazeným.

Jeho podriadený Frédéric Vasseur dostal vo svetle týchto slov otázku, či v priebehu roka prebehli nejaké diskusie s nadriadenými, keďže tohtoročné tretie miesto v Pohári konštruktérov je vlastne pokles v porovnaní s rokom 2022. „Nečakali sme na koniec sezóny, aby sme o tom diskutovali, ale výhodou vo Ferrari je, že sa rozprávame denne, keďže pracujeme blízko seba,“ povedal francúzsky manažér.

„Nikto nemôže byť spokojný s tým, čo sme predviedli na začiatku sezóny. Mali sme príliš veľa problémov so spoľahlivosťou a výkonnosťou a ja som bol prvý, komu sa to nepáčilo,“ hovorí Vasseur, ktorý však nezabudol ani na pozitíva.

„Podľa mňa je však dôležitejšie než čokoľvek iné, že ako pretekársky tím, ako skupina, sme podľa mňa boli schopní… Nie som veľký fanúšik štatistík, ale z posledných ôsmich podujatí sme tuším päťkrát stáli na pole position. V niektorých pretekoch sme pritom boli schopní zabojovať s Maxom, čo bol podľa mňa taktiež dobrý krok vpred,“ povedal Fred.

Ten dodal, že nepotrebuje svojich nadriadených, aby určovali, či môže alebo nemôže byť spokojný. Sám je dostatočný perfekcionista, takže vie, čo požaduje od tímu. „Aj nie sme spokojní – a opäť, ja som vždy nespokojný ako prvý, takže nepotrebujem, aby mi pán Vigna alebo pán Elkann hovorili, že nie sú spokojní s tretím miestom –, ja som stále viac ako spokojný s reakciou tímu a myslím si, že tento pocit majú všetci,“ odkázal Vasseur.