logo F1online.sk

Famin nestanovil svojmu tímu takmer žiadne ciele, zato Ocon vytýčil tie najodvážnejšie

Esteban Ocon
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Ambície a sebavedomé vyhlásenia sú vo svete športu veľká odvaha. Je to zaujímavé, pretože fanúšikovia si často vážia pokoru, ale zároveň nemajú radi skromnosť. Ako šéf však musíte svoj tím uchrániť od tlaku a umožniť mu ničím nerušene pracovať. Túto rétoriku si zrejme osvojil aj nový šéf Alpinu Bruno Famin. Nedoniesla sa však už jeho pilotovi Estebanovi Oconovi.

Ako pretekár chcete vyhrávať. Nezáleží, či jazdíte za Red Bull alebo za Williams. Ultimátnym cieľom je víťazstvo a titul majstra sveta. Táto mentalita sa často prenáša aj do komunikácie s verejnosťou, aj keď pilotovi sa to rozhodne ľahšie odpúšťa než jeho šéfovi. Jazdec predsa musí byť sebavedomý, súťaživý a odhodlaný. Pekne to predviedol aj Esteban Ocon v rozhovore pre portál RacingNews365.com.

„Musíme zapracovať na výkonnosti auta. Niektoré tímy odviedli lepšiu prácu pri vývoji a prinášaní vylepšení na svoje monoposty,“ povedal francúzsky pretekár. „Musíme sa to pokúsiť zmeniť. Samozrejme, na aute pre rok 2024 už pracujeme na simulátore, začali sme s tým už v skoršej časti sezóny, čo by nám malo pomôcť.“

Je jasné, že obrovské pokroky Aston Martinu a McLarenu sú pre ostatných veľkým povzbudením. Dokonca aj pre Alpine, ktorého pohonná jednotka stráca nezanedbateľných dvadsať alebo tridsať koní na ostatných. To však Oconovi nebráni, aby svojmu tímu stanovil jasný cieľ.

Na otázku, či je realistické dosiahnuť podobné úspechy pri vývoji aj v novej sezóne, Esteban odpovedal: „Neviem, či je to realistické. Úprimne, je mi to jedno. Presne na niečo také sa však musíme pozerať a na to musíme cieliť. Chceme zmenšiť našu stratu a chceme byť konkurencieschopnejší. Do nového roka nejdeme s inou myšlienkou, inak by sme sa nemohli považovať za víťazov,“ prehlásil Ocon.

Jeho šéf Bruno Famin však použil inú rétoriku. Keď dostal otázku ohľadne cieľov svojho tímu v roku 2024, odpovedal vyhýbavo. „Nechcem stanoviť nejaký cieľ. Cieľom pre túto zimu a pre budúcu sezónu je naďalej budovať prístup, túto mentalitu, a meniť kultúru. Okrem toho chceme nadviazať na momentum z druhej polovice sezóny a vytvoriť lepší tím.“

Čo konkrétne však musí Alpine zlepšiť v roku 2024? „Keď sa ma na to ľudia pýtajú, považujem to za celkom zábavné, pretože vo Formule 1 to nikdy nie je jedna vec. Vždy je to množstvo detailov, keď rôznym oddeleniam niečo chýba a prejavuje sa to na rýchlosti auta. Musíme zlepšiť z každého rožku trošku. Povedal by som, že nie sme najlepší na rovinkách, nie sme najlepší v zákrutách alebo pri práci s pneumatikami. Chýba nám zo všetkého trochu,“ povedal Ocon.