logo F1online.sk

Famin sa pýši ako páv: Priniesol som zmenu mentality, ktorá mala okamžitý vplyv

Bruno Famin
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Do odchodu Laurenta Rossiho bol Alpine tímom veľkých ambícií a veľkých slov. Po príchode Bruna Famina je zrejme už „len“ tímom veľkých slov. Francúzsky manažér odmieta pred novinármi hovoriť o cieľoch, ale zato sa rád popýši, aký „okamžitý vplyv“ mala na Alpine jeho „zmena mentality“.

Nebudeme si klamať, francúzsky celok čelí posmeškom verejnosti aj po zmene vedenia. Koniec Laurenta Rossiho, Otmara Szafnauera, Pata Frya či Alana Permana vyniesol na trón Bruna Famina, bývalého šéfa motorového oddelenia a stále viceprezidenta celej spoločnosti. Ten sa stal dočasným šéfom stajne, ale ani po viac ako polroku to nevyzerá, že by sa hodlal porúčať zo svojej pozície. Okrem toho nič nenasvedčuje tomu, že by Renault mal na lane nejakého nového šéfa pretekárskeho tímu.

Má k tomu vôbec dôvod? Veď Famin sa pred novinármi sám popýšil, aký pozitívny a okamžitý bol jeho vplyv na tím. „Je pravda, že nie sme tam, kde by sme chceli byť. To je viac ako zrejmé. Myslím si však, že zmeny, ktoré sme vykonali v polovici sezóny, uvoľnili ruky niektorým našim zamestnancom. Podľa mňa teraz ľudia môžu omnoho slobodnejšie navrhovať zmeny, ktoré je potrebné vykonať na zlepšenie,“ povedal stále dočasný šéf stajne, ktorého cituje Motorsport.com.

„Podľa mňa to platí zvlášť o pretekárskom tíme na trati, kde som videl okamžitú zmenu mentality. Povýšili sme napríklad manažéra tímu Roba Cherryho a hlavného mechanika Jasona Milligana, ktorí odvádzajú vynikajúcu prácu pri zavádzaní vylepšení a takisto umožňujú svojim ľuďom navrhovať zlepšenia. Myslím si, že tento potenciál bol na konci júla trochu limitovaný, takže som veľmi rád. Platí to o ľuďoch v garáži, platí to o traťových inžinieroch a takisto o strategickom oddelení. Už sa nebojíme robiť veci, ktorých sme sa dovtedy obávali,“ prehlásil Famin.

„Som veľmi spokojný s našou novou mentalitou. Samozrejme, auto stále nie je také, ako by sme chceli. V druhej polovici sezóny sa nám však podarilo zapísať v priemere viac bodov. Musíme na to aj naďalej tlačiť,“ vyzval šéf svoj tím.

Famin následne prehlásil, že nevie, prečo sa ľudia doteraz báli navrhovať zmeny. Nie je to však prvýkrát, čo bolo práve toto dôvodom personálnych zmien v najvyššom vedení stajne. Najväčšia otázka však zostáva stále nezodpovedaná. Kedy sa Alpine konečne dostane dopredu? Bývalý generálny riaditeľ Laurent Rossi stanovil plán na sto veľkých cien, ale porúčal sa skôr, než sa dostal do polovice tejto misie, ktorú si stanovil sám.

Aj keď je súčasný šéf Bruno Famin očividne mužom veľkých rečí, zjavne nie je mužom veľkých ambícií, keďže sa zrejme poučil z rétoriky Roberta Fica o diaľniciach a uvedomil si, že časovo ohraničené sľuby sú najhoršie. „Netuším, ako dlho to ešte potrvá a nechcem stanoviť nejaký cieľ. Cieľom pre túto zimu a pre budúcu sezónu je naďalej budovať tento prístup, túto mentalitu, a meniť kultúru. Okrem toho chceme nadviazať na momentum z druhej polovice sezóny a vytvoriť lepší tím,“ povedal šéf Alpinu.