logo F1online.sk

Som na Piastriho úrovni a dokážem ho poraziť, zastrája sa Pourchaire

Théo Pourchaire
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Théo Pourchaire bol svojho času mnohými považovaný za unikátny pretekársky talent. Francúzsky mladík mal až do príchodu do Formuly 2 takmer bezchybný životopis a sedačka vo Formule 1 mala byť preňho úplným minimom. Ako to však už v motoršporte býva, musíte ohúriť. Ak neohúrite a nemáte veľkú podporu, ťažko si budete hľadať miesto. Presne to sa stalo Pourchairovi, ktorý si musí prekliesniť cestu do F1 inak.

Dominantný šampión francúzskej F4 v roku 2018, šampión nemeckej Formuly 4 v roku 2019, vicešampión Formuly 3 v roku 2020 iba tri body za Oscarom Piastrim, fantastická prvá sezóna vo Formule 2 a celkové piate miesto, vicešampión F2 v roku 2022 a šampión F2 v roku 2023. Jeden by sa pýtal, čo mohol Théo urobiť v kariére lepšie?

Nuž, v roku 2020 tesne podľahol Piastrimu a potom v roku 2021 sledoval, ako sa z austrálskeho pretekára stal šampión. Nepodarilo sa mu teda dokonalo ohúriť. Stal sa najmladším víťazom pretekov v F2 aj v F3 a pravidelne zbieral body, ale povestný „wow efekt“ sa nedostavil. Dnes je z Théa cítiť trochu frustrácia. Zjavne má pocit, že si zaslúžil šancu, ale nikto mu ju neponúkol.

„Áno, porazil by som ho,“ odpovedal Pourchaire s úsmevom na otázku v podcaste Pitstop, či by dokázal poraziť Oscara Piastriho. „Pre mňa je neskutočný pretekár. Vyhral Formulu Renault a potom F3 a F2 ako nováčik. Je to veľmi talentovaný jazdec a vo Formule 1 sa párkrát dokázal vyrovnať Landovi Norrisovi, vyhral šprint, takže je naozaj dobrý.“

„Ťažko povedať, ale myslím si a verím, že som na jeho úrovni. Keby som dostal šancu vo Formule 1, zrejme by som dokázal ukázať svoj potenciál. Som najmladší víťaz pretekov Formuly 3 a skončil som len tri body za ním, takisto som najmladším víťazom vo Formule 2 a teraz som aj šampiónom tejto série. Potrebujem len príležitosť vo Formule 1 a vydám zo seba maximum. Ťažko však povedať, či by som ho dokázal poraziť,“ dodal Pourchaire.

Nie je nemiestne poznamenať, že francúzsky pretekár je o dva roky mladší než Piastri. Do veľkých kategórií sa dostal mladý a zakaždým bol medzi najmladšími jazdcami na rošte. Dokonca aj v tomto roku patril vo Formule 2 k najmladším a zároveň najskúsenejším pretekárom. Stále však má len 20 rokov.

„Takmer zakaždým som bol najmladší, čo nie je jednoduché. Veľakrát som sa trápil vo Formule 4, Formule 3 aj v mojich prvých dvoch sezónach vo Formule 2, pretože mi chýbali skúsenosti, ale tiež som bol veľmi mladý a mal som problémy s komunikáciou a vyjadrovaním k starším ľuďom v tíme,“ hovorí Pourchaire.

„Vo Formule 2 som sa veľa naučil. Myslím si, že nakoniec to bolo správne rozhodnutie, keď som zostal v F2 aj tretí rok, nie pre titul, ale hlavne som sa výrazne zlepšil ako človek aj ako jazdec. Myslím, že som bol stále šiesty najmladší pilot na rošte vo Formule 2,“ dodal.