logo F1online.sk

Piastri s prestupom do McLarenu váhal, priznal Webber

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Oscar Piastri presedel rok 2022 na „lavičke náhradníkov“. Austrálsky mladík vtedy patril Alpinu a po svojej fantastickej nováčikovskej sezóne vo Formule 2 nezískal miesto v najvyššej motoristickej triede. Plnil úlohu rezervného jazdca a keďže s ním francúzsky tím akosi zabudol podpísať kontrakt na rok 2023, ocitol sa odrazu na jazdeckom trhu.

Spolu s jeho manažérom a bývalým pilotom F1 Markom Webberom nakoniec upiekli prestup do McLarenu. Aj keď sa to Alpinu a mnohým fanúšikom Daniela Ricciarda nepáčilo, po právnej stránke bolo všetko v poriadku. Piastri nemal zmluvu na rok 2023 a jeho predchodcu vo Wokingu vyplatili z posledného roku kontraktu.

Webber teraz priznal, že jeho klient s prestupom do McLarenu váhal. Na počudovanie to však nesúviselo s formou monopostu, tímovým kolegom alebo problémami Ricciarda. „Je jasné, že Daniel mal ako jazdec McLarenu dve veľmi ťažké sezóny,“ povedal Webber v rozhovore pre magazín GP Racing.

„Ak by ho Oscar tento rok nenahradil, urobil by to iný jazdec. Vtedy hovoril, že berie miesto ďalšiemu Austrálčanovi na rošte a z našej krajiny nevzišlo veľa pilotov Formuly 1. Čo na to však môžete povedať? Na konci dňa to bolo rozhodnutie McLarenu a je jasné, že urobili správne,“ povedal bývalý pilot Red Bullu.

Webberovi a jeho tímu pritom dochádzal čas. Na rošte je len dvadsať sedačiek a získať nejaké miesto nie je vôbec jednoduché. Pre Piastriho to však skončilo tým najlepším možným spôsobom. McLaren nabral v priebehu jeho nováčikovskej sezóny fantastickú formu a mladý pretekár s ním. Výsledkom boli dve pódiá a víťazstvo v šprinte.

„Ľudia si mysleli, že sme mali veľa možností na rok 2023, ale v skutočnosti to tak nebolo. V McLarene boli fantastickí a predovšetkým od začiatku veľmi otvorení, čo sa Oscarovi veľmi pozdávalo. Bolo mu jasné, že niekto má záujem o jeho služby a chce, aby zaň jazdil. Pre nás to bolo jednoduché rozhodnutie,“ povedal Webber.