logo F1online.sk

Piatkové hodnotenie auta W11 slovami Lewisa Hamiltona: Príšerné

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2020

Ak ste si ešte na tradičné piatkové trable Lewisa Hamiltona nezvykli, šesťnásobný majster sveta spraví všetko preto, aby sa tak napokon stalo. Aj po piatku na okruhu Algarve hlási nespokojnosť so svojím monopostom, ktorý bol vraj v druhom tréningu ešte horší ako predpoludním.

Lewisovi Hamiltonovi sa v druhom tréningu ušlo len ôsme miesto, čo môžeme určite pripísať nedostatku jázd. V prvých 30 minútach totižto tímy plnili testovací program Pirelli, aby následne prerušili pretekové a kvalifikačné simulácie dve červené vlajky. Keď sa už tímy dostali na trať, tá bola taká plná, že nájsť si voľný priestor sa stalo umením. “Dnes ich [maršáli] odpratávali relatívne pomaly, takže sme v garážach sedeli oveľa, oveľa dlhšie. V druhom tréningu sme fakt nemali dobré jazdy. Bolo to náročné.”

“A tiež kvôli tomu, že je dosť problém dostať pneumatiky do pracovného okna pre jedno kolo. Dokonca aj mäkkú zmes. Máme tu tvrdé pneumatiky, sú najtvrdšie z celého spektra. Na takomto okruhu sme to mali predpokladať,” pokračoval úradujúci šampión. “Myslím si, že hlavne v prvej časti kvalifikácie bude na trati veľa áut. Budeme bojovať o pozície a o to, kto zajazdí čisté kolo. Všetci sme ale na jednej lodi.”

V kvalifikácii môže byť situácia poriadne napätá. Po hromade chýb v piatkových tréningoch môžeme konštatovať, že hrozba žltých či červených vlajok bude v Portimau väčšia než inde. Ak sa do toho zapletú aj komisári, ktorí v piatok zmazali až 125 meraných kôl, v prvých dvoch fázach kvalifikácie bude môcť poľahky vypadnúť nejeden favorit.

Premávka a nedostatok času však neboli jediné problémy, s ktorými sa Hamilton boril v piatok. Nesedelo mu ani auto, vraj bolo v prvom tréningu lepšie. “Bol to asi ten lepší tréning, aj keď som z auta nemal zrovna dobré pocity. Potom sme spravili nejaké úpravy a v druhom tréningu to bolo príšerné. Musím spraviť pár krokov späť, zistiť, kde sa to pokazilo a kde sa vieme zajtra zlepšiť.”

Čo hovorí na nový prírastok v kalendári? “Toto je náročný okruh, predstavuje obrovskú výzvu. Je neskutočné, aký je zvlnený. Na niektorých miestach proste nevidíte, kam idete. Na výjazde z ôsmej zákruty sa dosť dlho pozeráte len na oblohu. Nemáte ani poňatia, čo je za tým kopcom. Tiež keď idete do jedenástky, tak neviete, kde ste. Zrazu sa to pred vami zjaví. Je to veľká výzva a tunajší povrch veľmi hladký. Videli sme, že veľa ľudí sa dopúšťalo chýb, šmýkalo sa, robilo hodiny. Nebol to jednoduchý deň.”