logo F1online.sk

Piastri očakáva v budúcom roku od McLarenu viac

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 12. 2023

Keby po katastrofickom úvode ročníka niekto sľúbil dámam a pánom v McLarene celkové štvrté miesto v Pohári konštruktérov a 302 bodov, asi by to brali všetkými desiatimi. Stajňa z Wokingu bude po takomto výkone čeliť v sezóne 2024 omnoho vyšším očakávaniam a k vlaku nádeje sa pripojil aj pilot stajne Oscar Piastri. Ten by chcel, aby McLaren urobil ďalší krok.

Austrálsky mladík na tom bude podobne. Sám môže svojmu tímu ďakovať, pretože vylepšenia nasadené uprostred sezóny výdatne pomohli aj jemu. Keď inžinieri dokázali monopost MCL60 upokojiť a zrýchliť, mohol Oscar Piastri naplno predviesť svoj talent, ktorého má veru neúrekom. Austrálsky mladík doviedol svoj McLaren k dvom pódiovým priečkam a víťazstvu v šprinte, ale jeho ambície a ciele pred rokom 2024 sú ešte vyššie.

„Ako tím sme si v druhej polovici sezóny užili oveľa viac úspechov,“ povedal Piastri. „Myslím si, že do budúcej sezóny ideme plní očakávania, že zabojujeme o niečo viac alebo budeme zažívať tohtoročné úspechy každý víkend. Som si však istý, že vo Ferrari a v Mercedese majú rovnaké plány.“

„Vydáme teda zo seba to najlepšie. Určite sa pokúsime začať o trochu lepšie než vlani. Pokiaľ ide o mňa osobne, cítim, že mám už oveľa viac skúseností. Dúfam, že ich dokážem využiť, nech už budeme v akejkoľvek pozícii,“ dodal Piastri.

Práve to bude pred rokom 2024 jedna z najväčších otázok. Dokáže Oscar podkúriť tímovému kolegovi Landovi Norrisovi? Skúsenosti mu rozhodne pomôžu, ale ako veľmi sa dokáže v novej sezóne ešte zlepšiť? V uplynulom roku bola krivka jeho vývoja skutočne strmá. Kde sa dokáže zastaviť?

„Určite toho viem viac než pred štartom sezóny. V Abú Zabí bolo tempo naozaj dobré hneď od začiatku, ale urobil som veľa chýb. Stále je to však lepšie, než vstupovať do kvalifikácie so stratou niekoľkých desatín a škriabať sa na hlave, ako to asi urobím. Ak som v druhej polovici sezóny strácal, na vine boli skôr chyby ako nedostatočné tempo,“ hovorí Piastri.

„Myslím si, že v pretekoch mám pred sebou stále ešte nejakú prácu. Mám pocit, že sa do toho pomaly dostávam. S týmito pneumatikami to nie je jednoduché a v určitých podmienkach to nie je jednoduché ani s týmto autom. Každá veľká cena je tak trochu novou skúsenosťou. V budúcom roku už budem poznať všetky okruhy s týmto autom, takže o niečo lepšie viem, čo môžem očakávať. Cítim, že som každý víkend opúšťal omnoho múdrejší, takže dúfajme, že sa v budúcej sezóne dokážem o trochu zlepšiť,“ vyjadril s nádejou Piastri.