logo F1online.sk

FIA vyšetruje Tota a Susie Wolffovcov pre konflikt záujmov

Toto Wolff a Susie Wolffová
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

Šéf Mercedesu Toto Wolff a jeho manželka a zároveň riaditeľka F1 Academy Susie Wolffová sú vyšetrovaní Oddelením pre dodržiavanie pravidiel FIA pre možný konflikt záujmov. K Rakúšanovi sa totiž údajne dostávajú početné informácie o aktivitách FOM, zatiaľ čo Škótka disponuje závermi rokovaní šéfov tímov.

Manželia Wolffovci podľa všetkého vedia niektoré veci, ktoré by vedieť nemali. Toto Wolff má totiž prostredníctvom svojej partnerky prístup k určitým dôverným informáciám vedenia Formuly 1 – Susie Wolffová je ako riaditeľka F1 Academy podriadená šéfovi F1 Stefanovi Domenicalimu a s vedením “efjednotky” je v úzkom kontakte -, zatiaľ čo bývalá pretekárka vie takpovediac o všetkom podstatnom, čo zaznie na stretnutiach šéfov tímov.

To sa pochopiteľne šéfom tímov nepáči, keďže Wolffová môže niektoré dôverné a utajené informácie vynášať vrcholovému manažmentu F1. Navyše, u šéfov tímov si najnovšie zavaril vraj aj Toto Wolff,  ktorý sa mal na poslednom stretnutí prerieknuť a utrúsiť niečo, čo mu známe byť nemalo.

Šéfom ostatných celkov preto pretiekol pohár trpezlivosti a obrátili sa so sťažnosťou na prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema, ktorý hodlá celú vec preveriť. V utorkom vyhlásení Medzinárodnej automobilovej federácie sa uvádza: FIA si je vedomá špekulácií médií, ktoré sa sústreďujú na údajné informácie dôverného charakteru, ktoré člen tímu FOM (Susie Wolffová, pozn. red.) odovzdáva šéfovi tímu F1. Oddelenie pre dodržiavanie pravidiel FIA sa touto záležitosťou (v súčasnosti už) zaoberá.

Na stanovisko FIA zareagoval Mercedes nasledovným vyhlásením: Zaregistrovali sme všeobecné vyhlásenie FIA z dnešeného večera, ktoré reaguje na nepodložené informácie jediného médiá a mimozáznamový brífing, ktorý ho spojil so šéfom Mercedes-AMG F1. Tím neobdržal žiadnu správu od Oddelenia pre dodržiavanie pravidiel FIA na túto tému a bolo veľmi prekvapujúce, že sa o vyšetrovaní dozvedel prostredníctvom mediálneho vyhlásenia.

Úplne odmietame obvinenie vo vyhlásení a súvisiace mediálne pokrytie, ktoré neprávom zasahuje do integrity nášho šéfa tímu. Samozrejme, očakávame úplnú, rýchlu a transparentnú korešpondenciu od Oddelenia pre dodržiavanie pravidiel FIA týkajúcu sa tohto vyšetrovania a jeho obsahu.

Voči obvineniam zo strany FIA sa po Mercedese vyhradila aj samotná Formula 1: Zaregistrovali sme verejné vyhlásenie FIA, ktoré zverejnila dnes večer a ktoré nám nebolo vopred poskytnuté. Sme absolútne presvedčení o tom, že obvinenia sú nesprávne. Máme spoľahlivé procesy a postupy, ktoré zabezpečujú oddelenie informácií a zodpovedností v prípade akéhokoľvek potenciálneho konfliktu záujmov.

Sme presvedčení o tom, že žiadny člen nášho tímu neprezradil žiadne neoprávnené informácie šéfovi tímu a varujeme kohokoľvek pred neuvážnymi a vážnymi obvineniami bez dôkazov.

Toto Wolff bol pod paľbou kritiky za to, že disponuje poznatkami, ktorými by nemal, v minulosti hneď dvakrát. Po prvýkrát v júni minulého roka, keď sa Mercedesu podarilo len niekoľko hodín po povolení zaviesť druhé kotviace lanko nasadiť túto technickú novinku na oba svoje monoposty, nad čím konkurencia iba nechápavo krútila hlavou.

Po druhýkrát v októbri toho istého roku, keď Rakúšan obvinil Red Bull z prekročenia rozpočtového stropu ešte predtým, ako o celej veci detailne informovala Medzinárodná automobilová federácia. Ralf Schumacher mal vtedy za to, že vynášačom informácií bola v oboch prípadoch Shaila-Ann Raoová, bývalá poradkyňa Tota Wolffa a Mercedesu, ktoré je v súčasnosti tajomníčkou FIA pre šport.

Závery vyšetrovania a to, či sa Toto Wolff a Susie Wolffová nejakým spôsobom previnili, sa dozvieme pravdepodobne už čoskoro. Aký prípadný postih manželskému páru hrozí, nateraz nevedno. Ak sa však preukáže pravdivosť vyššie uvedených informácií, bude Formula 1 čeliť jednej z najväčších káuz za posledné roky.

Súvisiace články