logo F1online.sk

V novom roku už žiadne privysoké očakávania, odkazuje Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2023

Ferrari sa na začiatku roku 2023 viezlo na vlne veľkých očakávaní. Po úspešnom vstupe do ročníka 2022, ale s novým autom, novým šéfom a novým hlavným stratégom sa Scuderia hotovala zahájiť v roku 2023 protiofenzívu. Tá však skončila v podstate už na predsezónnych testoch, keď začalo byť jasné, že nielen Red Bull, ale aj Aston Martin má nad Ferrari prevahu. Frédéric Vasseur by sa teraz rád vyhol prehnaným očakávaniam.

Nedá sa povedať, že by si Fred chcel so svojím tímom klásť nízke ciele. Chce sa len vyhnúť tradičným obrovským očakávaniam, čo je v prípade Ferrari priam herkulovská úloha. Celé Taliansko sa opäť bude pozerať a opäť bude očakávať dokonalosť, ktorej však Scuderia predviedla v poslednej dekáde veľmi málo. Vasseur sa v zime pravdepodobne bude pokúšať o minimalizovanie tlaku na svoj tím.

„Určite si myslím, že očakávania boli na začiatku sezóny nastavené vysoko,“ povedal boss Ferrari. „Po pár kolách v Bahrajne sme rýchlo pochopili situáciu, dokonca už po pár kolách na simulátore pri príprave na Bahrajn.“

„Radšej však budem myslieť na reakciu tímu v tejto sezóne. Zažili sme náročné chvíle, ale pamätám si našu odpoveď po Džidde, Miami, Španielsku či Zandvoorte. Práve Holandsko nie je vôbec ďaleká história a tam sme stratili takmer kolo. Myslím si teda, že v porovnaní so Zandvoortom sme kolektívne urobili obrovský krok vpred, čo je skvelé smerom do budúcna. Je to progres, na ktorom môžeme v novom roku stavať,“ dodal Vasseur.

Ferrari si v roku 2022 k titulovému boju aspoň privoňalo, kým v tejto sezóne mu bolo na míle vzdialené. Aj keď tento ročník priniesol pozitíva, tak negatíva určite výrazne prevyšujú. Rozhodnutie pokračovať s minuloročnou koncepciou sa Ferrari nevyplatilo a na bahrajnských predsezónnych testoch môžeme očakávať úplne nový dizajn.

„Neviem, či to bude v novej sezóne lepšie, nikto to nevie. Tento biznis je však vždy záležitosťou porovnávania. Ak zrýchlite o sekundu a ostatným sa podarí získať jeden a pol sekundy, tak vyzeráte hlúpo. Keď však tých päť desatín nájdete vy, tak sú z vás hrdinovia,“ hovorí Vasseur.

„Nechcem byť príliš optimistický, pretože to bol pravdepodobne jeden z našich problémov v minulej sezóne. Musíme len myslieť na svoju prácu a nepremýšľať nad výsledkom šampionátu skôr, než na záverečnom galavečeri FIA pri príležitosti udeľovania cien,“ dodal Fred.