logo F1online.skF1online.sk

V nedele bývam mimoriadne silný, už len doladiť tie soboty, hodnotí svoje účinkovanie Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 11. 2023

Byť sebavedomý je vo Formule 1 dôležitá vec. Piloti však ruka v ruke so sebavedomím potrebujú byť aj sebakritickí – a to je zrejme vlastnosť, ktorou Sergio Pérez nedisponuje. Mexičan totiž označil svoju tohtoročnú pretekovú rýchlosť za „mimoriadne dobrú“. Akosi ale zabudol na to, že na svojho tímového kolegu strácal v priemere hneď niekoľko desatín na kolo. Nuž čo, stáva sa.

Pérez sa v priebehu sezóny viackrát hotoval k veľkým činom. Najprv chcel Verstappena vyzvať v boji o titul, o niečo neskôr chcel aspoň príležitostne vyhrávať. Napokon sa nesplnilo ani jedno, ani druhé. Jediné, čo z nasľubovaného sa rodákovi z Guadalajary podarilo dotiahnuť do úspešného konca, bol zisk druhého miesta v šampionáte.

Táto skutočnosť zrejme navrátila Pérezovi stratené sebavedomie. Mexičan sa totiž okamžite po skončení ročníka nechal počuť, že o rok už vytúžený titul získa. Uvidíme. Aby toho nebolo málo, perlil aj v ďalších zo svojich rozhovorov. V jednom z nich sa napríklad vyslovil, že mu preteková rýchlosť v roku 2023 nechýbala – ba čo viac, bola „mimoriadna“. Aspoňže správne usúdil, že tá kvalifikačná už taká mimoriadna nebola.

„Nazdávam sa, že moja nedeľná forma bola v tomto roku mimoriadne silná. Iba vďaka tomu sa mi podarilo skončiť v šampionáte na druhom mieste,“ poznamenal Pérez, ktorý zrejme nestačil spomenúť, že disponoval jasne najrýchlejším monopostom na štartovom poli.

„Soboty však boli v tejto sezóne mimoriadne náročné. Je to niečo, na čom musíme popracovať a zabezpečiť, aby sme sa v tomto ukazovateli smerom do budúceho roka polepšili.“ V tomto ohľade bude mať Pérez teda čo robiť. Kým Verstappenova priemerná štartovacia pozícia bola 3,2, štartovacia pozícia jeho staršieho tímového kolegu sa zastavila na čísle 9,3.

Dva dni po uskutočnení posledných pretekov sezóny sa Pérez predstavil na trati opäť. V utorok boli totiž na programe posezónne testy, v ktorých zajazdil Checo, ako znie jazdcova prezývka, štvrtý najrýchlejší čas. Severoameričana doplnil v druhom Red Bulle pre tentokrát šampión Formuly E Jake Dennis, od ktorého bol druhý muž uplynulého šampionátu o bezmála sekundu rýchlejší.

„Je veľmi dôležité, aby sme mohli spolu s tímom absolvovať takéto dni, pretože tak môžeme pracovať na určitých domácich úlohách a byť produktívni. Red Bull zažil dominantnú sezónu, ale v mojom prípade bola dosť náročná. Je to však tak, ako to je. Som si istý, že v budúcom roku budeme mať opäť skvelé auto. Verím, že moje výkony budú o niečo vyrovnanejšie a že budeme dominovať aj naďalej.“

Péreza potešila príležitosť zajazdiť si na posezónnych testoch na úkor Maxa Verstappena. Rozhodne by sa ale nebránil tomu, aby bolo takýchto dní v priebehu sezóny naporúdzi o niečo viac.

„V dnešnej dobe nemáte k dispozícii žiadne testy,“ posťažoval sa 33-ročný pretekár. „A ak ich aj k dispozícii máte, ste počas nich v mnohom obmedzovaní a máte k dispozícii iba určité pneumatiky a určitý čas. Celkovo som však za uplynulú sezónu vďačný. Naučila ma totiž veľa o aute či filozofii v Red Bulle. Taktiež omnoho viac rozumiem  konceptu auta, čo je niečo, čo sa mi snáď v budúcej sezóne zíde,“ doplnil Pérez.

Súvisiace články

Diskusia