logo F1online.sk

Naše telá nie sú na také množstvo pretekov stavané, hromží vyčerpaný Ocon

Esteban Ocon
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 11. 2023

Dnešný kalendár Formuly 1 je mimoriadne nabitý. Počet pretekov je výrazne vyšší ako v minulosti, a aby toho nebolo málo, piloti a posádky tímov F1 sa musia medzi jednotlivými podujatiami niekedy priam nezmyselne presúvať z kontinentu na kontinent. Fyzická vyčerpanosť spojená s nadmerným cestovaním vedie podľa Estebana Ocona k tomu, že pretekári na sklonku ročníka laicky povedané „chorľavejú“. Francúz by si preto prial, aby sa počet veľkých cien znížil, čo sa však s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou v dohľadnej dobe určite nestane.

Ocon dorazil do Abú Zabí poriadne uťahaný a navyše s horúčkou, pre ktorú vynechal štvrtkové mediálne povinnosti. Tá mu síce čoskoro odznela, ale únava jazdca sprevádzala celý víkend. Pre portál RaceFans vysvetlil, že nejde o ojedinelý jav, ale každoročne opakujúcu sa skúsenosť, ktorú zapríčiňuje nahustený kalendár a nadmerný čas strávený v lietadle.

„Nie som si istý, či horúčku zapríčinilo nadmerné cestovanie (z Las Vegas do Abú Zabí je to lietadlom približne dvanásť hodín, pozn. red.), ale v každom prípade sme štyri dni nevideli slnko. Vo Formule 1 je prítomných množstvo premenných, ktoré zaťažujú ľudské telo,“ poznamenal Ocon.  

„Zvyčajne je to tak, že po skončení sezóny a návrate domov u vás vypukne choroba. V nasledujúcom roku budeme mať o jedny alebo dva preteky viac ako v tomto. Ľudské telo však na 23 alebo 24 pretekov nie je stavané. Uvidíme, ako z toho celého napokon vyviazneme,“ uzavrel pilot Alpinu.