logo F1online.sk

Gasly sa posťažoval na Péreza a Hamiltona, no udalosti si pamätal inak

Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2023

Medzi najmenej spokojných jazdcov po pretekoch v Abú Zabí sa zaradil Pierre Gasly. Aj keď konštatuje, že jeho tím mohol spraviť pár vecí inak, aby skončil vyššie, hlavné príčiny bodových suchôt boli podľa neho externé. Majú aj dve mená.

Gasly v nedeľu štartoval z desiateho miesta, ale v priebehu pretekov tri pozície stratil. O zisku bodov mohol viac-menej len snívať. Čo spôsobilo jeho stratu? Francúz ukazuje prstom na dvoch svojich súperov.

“Pár vecí sa nevyvinulo v náš prospech,” hodnotí svoje preteky Pierre Gasly. “V šiestej zákrute po štarte sa mi podaril vskutku dobrý manéver. Predbehol som Lewisa a Checa, ale Checo zozadu ťukol do môjho auta. Už vtedy som utrpel prvé poškodenie. O pár kôl neskôr ma dorazil Lewis.”

“Skrátka vrazil do zadku môjho auta, zničil celý difúzor. Od tohto momentu som len minimalizoval škody. Strácali sme veľa prítlaku,” poznamenal pilot Alpinu, ktorý si však udalosti pamätal trochu inak, než boli v skutočnosti.

V prvom kole nedošlo k žiadnemu incidentu so Sergiom Pérezom, keďže to bol Lewis Hamilton, kto zboku ťukol do auta francúzskeho jazdca. Po ďalšej kolízii s Hamiltonom sa Pierre Gasly vo vysielačke spytoval, prečo je taký pomalý, na čo mu inžinier odvetil, že má poškodené auto.

Toto poškodenie mal spôsobiť práve Hamilton. “Brzdil som neskoro. Prekvapilo ma, že on ešte neskôr. Myslím, že by šiel rovno, keby som tam nebol ja,” rozpamätával sa Gasly. “Trochu sa mi začali drobiť predné pneumatiky. Prebrzdil som, ale aj tak som tú zákrutu zvládol.”

“On asi len netrafil svoj brzdný bod a v podstate vbehol priamo mne do auta. Bol to dosť veľký náraz. Stačilo to na to, aby mi zlomil časť difúzora, ktorú som potom stratil,” obhajoval svoje slabé tempo rodák z Normandie. “Nič moc. Následne som prišiel o veľa bodov prítlaku.”

Pravda je taká, že Lewis Hamilton vôbec neprebrzdil a len veľmi jemne ťukol do Gaslyho auta. Nevedno, či ho tím chcel slovami o poškodení len upokojiť, no nemohlo byť také rozsiahle, ako to opisoval 27-ročný Francúz.

A kým v tomto prípade Alpine svojho jazdca podržal, pri zastávkach v boxoch ho dosť nahneval. Na trať sa totiž vrátil za Hamiltonom a ešte aj Estebanom Oconom. “Je samozrejmé, že s týmto strategickým rozhodnutím som nebol spokojný. Preberieme to. Spravili sme chybu a určite sa z nej poučíme. Ale strácal som veľa prítlaku, bavíme sa tu o štyroch desatinách na kolo počas 40 kôl. Možno sme mohli zabojovať o desiate miesto so Strollom. Nemyslím si však, že by sme mali na viac. Neboli to najľahšie preteky.”

Súvisiace články