logo F1online.sk

Sarkastický Norris o “pôsobivom” momente Sergia Péreza: Púšťal som ho a on ma zbúral

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2023

Pri súbojoch vo Formule 1 je prirodzené, ak dôjde k nejakému kontaktu či zrážke. Neraz sa však stáva, že k zrážke dôjde aj vtedy, ak je brániaca sa strana pomerne submisívna. Lando Norris sa po pretekoch nestačil čudovať nad tým, ako ho Pérez dokázal trafiť; vraj nemal absolútne žiaden úmysel mu vzdorovať.

Sergio Pérez dostal za incident z 48. kola päťsekundový trest, čo sa mu absolútne nepáčilo. Rozhodnutie komisárov označil za vtip a Landa Norrisa obvinil z toho, že doňho zatočil. Vraj netreba zabúdať na to, že pilot pri brzdení z takej diaľky nemá svoje auto pod kontrolou. Brániaci sa Norris mu preto azda mal nechať viac miesta.

Keby sa Lando Norris dopočul o tejto argumentácii, možno by sa aj schuti zasmial. Incident totiž videl zo svojho kokpitu úplne, ale úplne inak. Do Péreza vraj “nezatočil”, ako to tvrdil Mexičan, práve naopak. Na vnútrajšku mu nechával dostatok priestoru. Čo by však iným stačilo, Pérezovi sa málilo.

“On bol vpredu, snažil som sa ho nechať prejsť,” vyhlásil po pretekoch Lando Norris vysvetľujúc, že proti Pérezovi ani nebojoval. “Ja som bol na pravej strane a snažil som sa ho pustiť. Bol som asi štyri dĺžky auta od apexu a on ma aj tak nejako trafil. Nuž, pôsobivé.”

“Ja neviem. Vyslovene som ho púšťal pred seba a nejako do mňa nabúral, a dostal za to penalizáciu,” nestačil sa čudovať nad týmto sledom udalostí pilot McLarenu.

Rozhovory pre Viaplay sú väčšinou o čosi uvoľnenejšie. Aj Lando Norris si tu “pustil ústa na špacír”, keď prezradil, že už mu bolo všetko jasné, keď sa vedľa neho objavil Pérez. “Pravdupovediac som to aj čakal. Nie je to nič nové. On vráža do mnohých ľudí, takže pre nikoho to nie je žiadna novinka.”

K nehode došlo až v závere pretekov, keď si už Lando Norris nerobil veľké nádeje, že by ešte dokázal zdolať Georgea Russella. Pritom prvý stint odjazdil pred ním, o pozíciu prišiel až v boxoch. Mechanikom však nič nevyčítal. Uvedomoval si, že celý rok boli v podstate bezchybní, a tak sa jeden pokazený pitstop môže pritrafiť.

Norris však uvažoval, či by sa neudržal pred Mercedesom… “Bolo to ťažké, no nedá sa povedať, že by Ferrari alebo Mercedes zmizli v diaľke. Keby som sa po zastávke udržal pred Mercedesom, mohol som tam zostať vďaka špinavému vzduchu a podobne? Možno.”

Po zastávke sa rodák z Bristolu ešte snažil Russella dobehnúť a predbehnúť, ale hrali proti nemu okolnosti a najmä jazdci, ktorí naťahovali úvodný stint. George Russell sa napríklad dostal cez Lancea Strolla ako po masle, ešte mal aj DRS. Norris ho však dostihol v treťom sektore a stratil niekoľko desatín.

“Keď on dobehol nejaké autá, tak z toho profitoval. Ja som ich niekedy dobehol na konci rovinky, takže som musel stráviť za nimi jedno celé kolo,” povzdychol si Norris. “Občas sme mali trochu smoly. George však odviedol dobrú robotu, Mercedes odviedol dobrú robotu. Nič z toho im neberiem.”

“My sme skrátka nemali takú rýchlosť, akú sme chceli, aby sme sa im vyrovnali. Musel som na to príliš tlačiť a zničil som si mediumky a potom aj obe tvrdé sady. Rýchlosť je to hlavné, čo nám chýbalo,” doplnil napokon.