logo F1online.sk

Leclerc mohol zariskovať a brzdiť Russella. Wolff ho pochválil za športové správanie

George Russell a Charles Leclerc
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2023

Charles Leclerc má za sebou náročné preteky. Neplnil si totiž len svoje úlohy v kokpite, ale tak trochu zaskakoval aj za boxový múrik. Nakoniec však nevyužil úplne všetky zbrane, ktoré mal k dispozícii. Toto Wolff je mu za to povďačný.

Aby Ferrari predbehlo Mercedes v bitke o druhú priečku konštruktérskeho šampionátu, nutne potrebovalo získať o aspoň štyri body viac ako strieborné šípy. Keďže Carlos Sainz čakal na Godota, čítajte Bernda Mayländera, Leclerc sa toho musel chopiť sám. Ani boxový múrik mu nebol príliš nápomocný.

Uvedomujúc si, že uspeje len v prípade, ak George Russell obsadí prinajlepšom štvrté miesto, sa rozhodol pomôcť Sergiovi Pérezovi. V poslednom kole mu poskytol zákryt aj DRS, ba dokonca ho pustil pred seba. Mexičan sa tak síce posunul na druhú priečku, ale už si nestihol vybudovať dostatočný náskok na to, aby nespadol späť za Russella.

Charles Leclerc sa predsa len mohol rozhodnúť pre ešte jeden pokus, hoci veľmi riskantný. Ak by v poslednom sektore brzdil Georgea Russella tak, ako to napríklad v roku 2016 robil Lewis Hamilton Nicovi Rosbergovi alebo v roku 2021 Pérez Hamiltonovi, mal by nádej na úspech.

Malo by to však háčik. Musel by to veľmi presne odhadnúť tak, aby Sergio Pérez po pripočítaní päťsekundového trestu spadol presne medzi nich. Riziko by bolo obrovské, keďže Leclerca a Russella by s najväčšou pravdepodobnosťou v cieli delilo len pár desatiniek sekundy. Ak by bol Leclerc prirýchly, konečné výsledky by tým nezmenil. Ak by bol zas príliš pomalý, mohol skončiť tretí a Pérez druhý, čím by uškodil aj samému sebe.

Leclerc však cez víkend hovoril, že na šampionáte jazdcov mu už nezáleží, a tak to možno stálo za ten risk.

Toto Wolff ho napokon vyzdvihol za to, že sa rozhodol nesiahnuť aj po zbraniach z kategórie nie celkom čistých. “Bol to skvelý záver bitky o druhé miesto. Georgeova jazda bola výnimočná,” rozhovoril sa šéf Mercedesu. “Myslím, že Charles sa na konci zachoval športovo a nesnažil sa nás spomaliť. Dva veľké tímy a dvaja skvelí priatelia bojovali až do konca.”

“Ja som však nebol vystresovaný. V celom mojom živote som bol vystresovaný len raz, a to tu pred pár rokmi,” pripomenul kontroverzný rozstrel z roku 2021. “Toto bola bitka o druhé miesto. Svojím spôsobom je to pre nás ako tím nesmierne pozitívne, takisto pre mnohých zamestnancov, ktorí sú odmenení titulom vicemajstrov, ale zároveň nám to pripomína, že je to druhé miesto.”

Mercedes už patrí medzi velikánov F1, a tak iné ako titul neberie. I napriek tomu mal Toto Wolff úsmev na tvári, keď jeho tím dosiahol svoj cieľ. “V konečnom dôsledku sme pretekári a dnes cítime, že sme vyhrali. Musíme byť šťastní. Na druhej strane ako pretekári stále chcete viac, ale dnes sme vyhrali.”

Súvisiace články